Bugari „oslobodioci“ u Beogradu

Na fotografijama se vide vojnici Carevine Bugarske na beogradskoj železničkoj stanici u novembru 1944. prilikom odlaska na front u Sremu i Mađarskoj, kao i njihov povratak nakon kapitulacije Trećeg rajha na beogradskom Pozorišnom trgu (Trg republike danas) u junu 1945.
Dočeku prisustvuje i deo domaćeg stanovništva (gotovo sigurno organizovano dovedeni) dok se dečaci koji nose kape bugarskih vojnika voze na kamionu koji još uvek nosi oznake nemačkog Vermahta.
Carevina Bugarska je 1944. sa dolaskom sovjetske Crvene armije promenila stranu u Drugom svetskom ratu i postala saveznica SSSR u ratu protiv Hitlera. Prema Staljinovoj naredbi, izuzetno dobro opremljena vojska Carske Bugarske je preko Jugoslavije (Srbije) bila raspoređena u borbe protiv Vermahta ne samo u Sremu vec i prema nemačkim snagama koje su se jugom Srbije povlačile iz Grčke. Staljinova procena je bila da će bugarska vojska, kao regularna snaga, bolje koristiti tešku ratnu tehniku prema Nemcima od jugoslovenskih partizana, i zato su Bugari raspoređeni na neke od najtežih sektora fronta.
U Srbiji je ponovna pojava bugarske vojske, svega par nedelja nakon što su okončali svoju ulogu kao okupatori za račun Trećeg rajha, kao savezničke vojske izazvala teška osećanja: u Nišu je čak došlo do oružanog obračuna partizana i Bugara oko ratnog plena sa žrtvama na obe strane. Ipak, po komandi Staljina, stara neprijateljstva su morala da budu zaboravljena i rat nastavljen „bratski“ protiv Hitlera.
Tekst: Bane Gajić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *