Fotografije princa od Jugoslavije u Andrićgradu

U Galeriji „Petar Lubarda“ u Andrićgradu otvorena je izložba fotografija princa Mihaila od Jugoslavije, koja je okarakterisana kao snažna mešavina racionalnog razmišljanja sa dodirom istočnoevropskog misticizma. Dela autora srpske i italijanske plemićke krvi biće izložena do 30. decembra, a u svojstvu direktora Andrićevog instituta izložbu nazvanu „Sećanje“ otvoio je Emir Kusturica.

-Kako niko nije savršen, ovaj projekat je krenuo kao moja sopstvena terapija. Čitavih pet godina nikome nisam želeo da pokažem svoje fotografije i onda sam na prvoj izložbi predstavio njih 30. Pomislio sam tada: „Pa u redu, ipak se nešto dešava“. Posle toga sam napravio još jednu izložbu i predstavio još 30 fotografija, što me je navelo da kupim novi fotoaparat – ispičao je o sebi i svom radu princ Mihailo od Jugoslavije.

-Put u Srbiju, na kome sam fotografisao, za mene je bio poseban jer nisam imao priliku da je posetim u vreme komunizma. Na fotografijama volim organizovanost. Volim i grafite, uživam u njima. Jednom kada sam došao u Beograd, otišao sam da vidim jedan grafit koji sam ranije fotografisao, ali on je bio prefarban – kazao je plemić.

Evropski princ sa izuzetnim iskustvom u finansijama u ozbiljnom poslovnom orkuženju u Ženevi, otkrio je svoju strast prema fotografisanju 2009. godine, kada je ga je prijateljica Nikol Petček posavetovala da u svoj svakdonevni poslovni raspored ubaci jedan ili dva sata hobija. Prvi put je, na insistiranje prijatelja, izlagao u Ženevi 2014, kasnije dopunjeni opus predstavio u Monaku. Reprodukciju svojih fotografija limitirao je na sedam kopija koje prodaje.

Princ Mihailo: Pet godina nisam nikome želeo da pokažem svoje fotografije
PET GODINA KRIO FOTOSE: Princ Mihailo

Pre 10, a naročito 30 godina, kaže Emir Kusturica, u Višegradu je bilo nezamislivo da će jedan od Karađorđevića ovde izlagati. Vraćajući se u prošlost i praveći Andrićgrad, reče on na otvaranju izložbe, napravljeno je umetničko gnezdo. Retko koja galerija je kao „Petar Lubarda“, dodade reditelj, ovako andergraund, a u isto vreme može da ugosti elegantne fotografije koje od banalnosti prave snažan umetnički doživljaj.

-Dobro je što se Karađorđevići vraćaju fotografijama i da zapravo među njima postoji neko ko se bavi umetnošću i neko koga ćemo pamtiti po jednoj vrsti aktivnosti koja za prinčeve nije baš tipična. Utoliko je nelogično da se u Galeriji „Petar Lubarda“ dogodi da se jedan Karađorđević pojavi sa svojim objektivom i onim što je njegov odražajni svet – kaže Kusturica.

Izvor: Blic, Fotografije: Miloš Cvetković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *