Živojinov laser sa Meseca obasjava Zemlju

Evropska svemirska agencija (ESA) je u potrazi za novim idejama koje bi oplemenile i doprinele realizaciji inovativnih projekata u istraživanju Meseca u periodu od 2020. do 2030. godine, među tridesetak, do sada objavljenih nacrta, uvrstila i nesvakidašnji predlog našeg Beograđanina Živojina Petrovića, urednika TV Brainz, pod imenom Moon EcoAlarm.

Moon EcoAlarm je zeleni laser jačine oko 300 Kw koji bi mogao da dopre do Zemlje i bude vidljiv u prečniku od 3000 km. Kako bi se dobio efekat blinkanja, Živojin Petrović predlaže, da se po zadatom algoritmu laser pomera i tako ,,obasjava – šara” celu površinu Zemlje koja je u tom trenutku okrenuta ka Mesecu, te bi se posmatraču činilo kao da neka lampica blinka.

,,Za sada imamo samo jednu Zemlju, a trenutno na njoj crpimo prirodu 1,75 puta brže nego što njen ekosistem može da se regeneriše. Pored toga, rešavanje ekološkog problema je postalo krucijalno i neminovno, kako za život, tako i za svaki dalji napredak u nauci i tehnologiji. Jedna od najvećih prepreka jeste svakako i slabo razvijena ekološka svest, kako državnika tako i ogromnog dela populacije. Čovečanstvo se suočava sa katastrofalnom ekološkom situacijom i krajnje je vreme da se uključi globalni EcoAlarm na Mesecu.“

Kako Petrović izjavljuje, EcoAlarm imao bi višestruku ulogu, ne samo da bi konstantno podsećao celokupnu javnost na najvažniji problem sa kojim se susrećemo (zagađenje planete Zemlje) već bi i simbolično signalizirao da je čovek prisutan na Mesecu. Između ostalog, bila bi to i zelena ,,lampica” koja bi motivisala ljude, posebno naše najmlađe, da se interesuju za svemir, istražuju, šire svoje znanje, kreativno razmišljaju i možda poprave ono što smo mi pokvarili.

Idemo na Mesec da spasemo Zemlju! – poručuje Živojin Petrović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *