Film o teniskom ocu Đokovića stiže u Beograd

Dokumentarac „Nikola Pilić – legenda“ Željka Mirkovića za svega nekolikood kako se prikazuje, dobio je 23 nagrade na festivalima širom sveta 

Nakon 23 internacionalne nagrade na festivalima dokumentarnog filma širom sveta, dokumentarni film „Nikola Pilić – legenda“, reditelja i koscenariste Željka Mirkovića, imaće svoju premijeru u Srbiji na Martovskom festival Beogradu, u okviru zvanične selekcije festivala.

Ovo je priča o čoveku koji stoji iza modernog tenisa. Čoveku koji je samo želeo da igra i koji je bio akter velikih promena u istoriji tenisa tokom šest decenija. Ova priča nije samo o dostignućima Nikija Pilića kao igrača (US Open 1970) već i o njegovom nasleđu kao trenera Borisa Bekera, Majkla Štiha, Ivana Ljubičića, Gorana Ivaniševića i mnogih drugih… i, naravno, njegovom najistaknutijem nasledniku, najboljem teniseru svih vremena, Novaku Đokoviću. Niki Pilić je jedini kapiten Dejvis kupa koji je osvojio pet Dejvis kupova sa tri različite reprezentacije, Nemačkom, Hrvatskom i Srbijom.

-Zaista sam uživao u filmu! Prikazuje uzbudljive početke profesionalnog tenisa, bojkot Vimbldona koji je sve započeo, najveće uspehe i iza zavese, moje kolege igrače i studente – i takođe ono što je važno u životu, van terena – kaže Nikola Pilić.

A evo šta kažu oni čiji teniski otac sada već legendarnik Nik.

-Mislim da je fantastično što se snima film o životu i karijeri Nikija Pilića. On to zaslužuje više od bilo koga, sa svim onim što je postigao u karijeri u raznim ulogama. Trag koji je ostavio u našem sportu, nasleđe koje je ostavio za sobom, zaslužuje više od jednog filma. Meni je velika čast i zadovoljstvo što sam deo ovoga i da na svoj način doprinesem proslavi Nikija i njegovog doprinosa našem voljenom sportu – rekao je Novak Đoković.

-Njegovo nasleđe, sa ove tačke gledišta, pre svega njegov uspeh kao kapitena Dejvis kup timova i sve ono što je postigao vezano za to. Takođe sam veoma svestan njegovih uspeha kao igrača, koji je zaslužio svoje mesto u istoriji tenisa. Ipak, mislim da je imao još više uspeha u svojoj drugoj karijeri u odnosu na karijeru igrača. Za mene je on neko ko treba da bude primljen u Tenisku Kuću Slavnih jer je po meni jedan od najvećih trenera 80-ih, 90-ih, 2000-ih koji su ikada postojali u tenisu. Za mene je ovo apsolutna istina- naglasio je Mihael Štih.

Vladimir Gašić, producent i koscenarista filma, kaže da je  ovaj film neverovatno putovanje kroz istoriju tenisa.

-Imali smo veliku podršku da to uradimo, od Nikija, njegove porodice, njegovih prijatelja i igrača. Imali su poverenja i nadam se da ovaj film odražava ljubav i poštovanje koje svi imamo prema Nikiju – naglašava Gašić.

Željko Mirković dodaje da je ovo iskrena priča o “teniskom ocu” mnogih velikih igrača svetskog tenisa kao što su Novak Đoković, Mihael Štih, Goran Ivanišević i Boris Beker.

-Ovo je priča koja je nastala iz velike zahvalnosti prema jednom čoveku koji svoj radni vek ugradio u temelje modernog tenisa. Takođe, ovo je priča jednom porodičnom čoveku punom optimizma i ljubavi koji je tu ljubav i optimizam umeo nesebično da da daruje -zaključuje reditelj i koscenarista filma, istovremeno direktor i producent Optiumistic filma (www.optimisticfilm.com), čovek koji sa svojim dokumentarcima „žanje“ medalje na festivalima širom sveta. Dovoljno je pomenuti samo fantastičan uspeh sa filmovima „Teslin narod“, koji je bio i srpski kandidat za Oskara  i „Vojničke ljubavi zauvek“.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *