Орден Светог Саве Мирјани Живојиновић

На свечаном пријему одржаном данас у Патријаршијском двору у Београду, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је уручио орден Светог Саве трећег степена академику Мирјани Живојиновић из Београда.

У одлуци Светог Архијерејског Синода наводи се да се високо одликовање Српске Православне Цркве академику Мирјани Живојиновић додељује у знак признања за целоживотно постојано опредељење за живот у вери Светог Саве, нарочито показан неуморним ширењем светосавске мисли и културе својим научно-истраживачким радом у Отаџбини и расејању.

Уручујући високо одликовање Српске Православне Цркве, патријарх Порфирије је истакао:

На слици може бити: 2 особе

– За мене је велики благослов да у име Светог Синода могу да Вам уручим орден Светог Саве за Вашу љубав према својој и нашој Цркви и за посвећеност у раду о Светој Гори и нарочито о манастиру Хиландару… Када говоримо о монаштву и Светој Гори ми говоримо о тежњи и чежњи човека да буде аутентичан човек како би се дошло до онога о чему говори апостол Павле, а то је да у Цркви Христовој, која је пројава Царства небеског, Царства Божјег, нема мушког и женског. Света Гора, као простор у којем живе монаси, јесте израз потребе људске природе, независно од тога што је неко мушко или женско, у којој тријумфује икона Божја, у којој се превазилазе супротности и различитости.

Његова Светост је додао да је академик Мирјана Живојиновић управо као жена имала велики благослов да се бави манастиром Хиландаром и Светом Гором и да је на том пољу учинила јако пуно и квантитативно и квалитативно.

– Због тога, као и због Ваше љубави, сматрали смо да Вам као најмање уздарје Свети Синод и наша Црква додели орден Светог Саве у знак захвалности. Нека Вас Господ чува и подари Вам благослове и снаге да и даље истом енергијом и истом посвећеношћу наставите да се бавите послом који већ сад оставља такве плодове и резултате да су они непревазиђени и трајно вредни – закључио је Патријарх.

На слици може бити: 11 особа

Академик Мирјана Живојиновић је изразила неизмерну захвалност на томе што је добила орден Светог Саве, те исказала уверење да јој је он сам помогао у истраживању докумената који се тичу манастира који је са својим светим оцем основао.

Свечаности у великом салону Патријаршијског двора, уз представнике највиших научних и културних установа и чланове породице академика Мирјане Живојиновић, присуствовали су и Преосвећени Епископ бачки г. Иринеј, члан Светог Синода Српске Православне Цркве, и високопреподобни архимандрит Нектарије (Ђурић), главни секретар Светог Синода.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *