Филм о српској Мата Хари

Домаћи шпијунски трилер са елементима мелодраме “Вера”, инспирисан истинитом причом о четворострукој шпијунки из времена Другог светског рата, требало би да ускоро буде снимљен.

Сценарио и режију потписује Недељко Ковачић, за музику ће се побринути Владимир Граић, а костиме ће урадити Невена Миловановић. Од снимљеног материјала планирана је и ТВ серија од 12 епизода, а снимање би у складу с развојем актуелне ситуације с корона вирусом требало да почне у фебруару или марту следеће године у Београду и околини.

–Филм “Вера” инспирисан је истинитом причом о Вери Пешић (1919-1944), која је четворострука српска шпијунка из Другог светског рата, радила како за Немце тако и за Енглезе, четнике и партизане, али, пре свега, за свој рачун. Вера је редак пример храбре и интелигентне, независне жене која, идеолошки неопредељена, покушава да преживи у суровом мушком балканском свету у једном тешком времену. На исти начин је и филм о њој идеолошки неутралан – испричала је продуцент Данка Милошевић, по чијој идеји се кренуло у реализацију овог пројекта.

“Вера” је женски филм о драми једне занимљиве историјске личности који ће комуницирати са савременом публиком на модеран начин. Занимљиво је да екранизација приче о “српској Мата Хари” није досад реализована.

–Процес истраживања материјала о Вери Пешић био је опсежан и трајао је око годину дана, уз консултовање историјских архива, односно доступних оригиналних докумената сачуваних из тог времена, при чему треба истаћи истраживачки рад новинарке Драгане Бокан и драгоцену помоћ коју је пружио генерал Светко Ковач, велики познавалац историје домаћих тајних служби. Будући да је сам историјски лик Вере Пешић помало мистериозан и обавијен велом тајне, прича о филмској Вери биће романтизована фикција заснована на чињеницама – открива Данка.

Кастинг за улогу Вере, као и за остале протагонисте још је у току.

–Редитељ и сценариста Недељко Ковачић и кастинг директор Ненад Павловић су досад разговарали о великом броју младих, мање или више афирмисаних глумица, и досад се ужи избор свео на њих десетак, од којих ће у најскорије време бити изабрана Вера, а затим у складу с њом и остале улоге. Оно је што је за сада сигурно је да ће Тихомир Станић тумачити лик Косте Пећанца, звали смо руско-српског глумца Петра Зекавицу из Москве, затим Александра Срећковића Кубуру, Драгана Вујића Вујкета, Бранислава Лечића, Бојана Димитријевића, затим Елену Препетову Костић, руску глумицу која живи и ради у Бањалуци. Планирамо још да зовемо Николу Која, Ану Софреновић, Драгана Мићановића и друге – прича продуценткиња.

Од ФЦС филм “Вера” добио је новчану помоћ за снимање. Данка истиче да је износ који су добили, 25 одсто буџета за филм.

–Остатак средстава обезбедићемо учешћем коопродуцената из земље и региона, а план нам је да аплицирамо за подршку код Европског филмског фонда (Еуримагес).

Извор: Телеграф.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *