Причама о деди злочинцу из Аушвица варао људе

Деда Рајнера Хеса је био командант Аушвица. Унук јавно наступа као човек који опомиње да је нацизам зло. Али он је покушао и да уновчи породичну причу. Сада су унука Хеса осудили за превару, пише „Дојче Веле“.

Пре десет година Рајнер Хес је живео обичним животом као кувар у Баден-Виртенбергу. Мало ко се интересовао за педесетпетогодишњака. Али он је унук једног од најмонструознијих представника нацистичке диктатуре. Нјегов деда Рудолф Хес је основао концентрациони логор Аушвиц-Биркенау и био његов командант од маја 1940. до новембра 1943. Више од милион људи, углавном Јевреја, убијено је у Аушвицу до 1945. Рудолф Хес је 1947. осуђен на смрт и обешен на месту бившег концентрационог логора. Није се покајао за учињено.

Бројна деца и унуци нацистичких злочинаца суочили су се са породичном историјом. На пример, новинар и публициста Никлас Франк се немилосрдно обрачунао са стравичним неделима свог оца Ханса Франка који је свирепо управљао окупираном Пољском. Међутим, Рајнер Хес је потпао под сумњу да су његови јавни наступи у којима је реч о његовом деду мотивисани жељом за публицитетом и финансијском користи.

Тек као младић он је сазнао какву је улогу имао његов деда у нацистичкој Немачкој. Он је потом почео јавно да подсећа на зло и да опомиње да оно не сме да се понови. Ученицима говори о томе, са њима посећује Аушвиц и притом показује и „Вилу Хес“ у којој је његов деда живео са породицом.

default
Рајнер Хес постао је познат због деде нацистичког злочинца

Отпор „проклизавању удесно“

Израелски новинар листа „Израел Хајом“, Елдад Бек, са њим посећује Аушвиц 2010. После тога пише извештај који Рајнера Хеса чини познатим. Наступа на телевизији, немачке и међународне медијске куће се отимају за њега. Ева Мозес Кор која је преживела Холокауст „усвојила“ га је симболички – њега, унука масовног убице.

И Дојче веле снима прилог о њему који је емитован на Дан сећања на Аушвиц, 27 јануара ове године. У филмском запису он каже да му је са 15 година постало јасно шта се тада догодило. Нјему су у породици рекли да је деда био директор затвора. Породица је „величала“ прошлост. Рајнер Хес објашњава зашто је изашао у јавност: „Видео сам како цели свет све више клизи удесно и да људи широм света све више почињу да игноришу то што се десило“. Из солидарности према жртвама свог деде Хес је чак истетовирао на грудима Давидову звезду.

Nirnberški proces održan je pod strogim merama obezbeđenja
Нирнбершки процес одржан је под строгим мерама обезбеђења

Посао са фотографијама Аушвица

Али Елдад Бек за булеварски лист из Берлина почетком августа пише и то како је пронашао Рајнера Хеса. Хес је према речима израелског новинара покушао да прода меморијалном комплексу Јад Вашем у Јерусалиму кутију с дединим породичним фотографијама. Беку је засметало да неко жели да уновчи личне фотографије масовног убице. И у Бековој породици је било жртава. Успоставља контакт са Хесом.

У међувремену су Рајнера Хеса и други оптужили за бескрупулозно искоришћавање приче о озлоглашеном деди. Портал града Гелзенкирхена за градску и савремену историју „Гелзенцентрум“ оптужио је Хеса да „извлачи профит из патње милиона људи убијених у Холокаусту“.

Његов старији брат Кај Хес дуго је ћутао, али сада демантује многе тврдње о породици из књиге коју је Рајнер Хес објавио 2013. Старији брат је евангелички пастор. Он је за „Сандеј њуз“ написао да не може да потврди братовљеве тврдње да га је отац тукао. Кај Хес тврди да је отац Ханс-Јирген био повучен и пасиван човек.

Пресуда због преваре

До 24. јуна су послови Рајнера Хеса изгледали само као морално сумњиви. Али од пресуде суда у Леонбергу, у Баден-Виртенбергу очито је да су неки потези злочинчевог унука били противзаконити. Наиме, тада је суд осудио Рајнера Хеса на осам месеци затвора због преваре. Казна је условна. Рајнер Хес ће морати да обави 80 сати друштвено корисног рада. Наређено је да се њему одузме 17.000 евра. У процесу је постало јасно да је Рајнер Хес више пута кршио закон.

Eva Mozes Kor koja je preživela Holokaust simbolički je „usvojila“ Rajnera Hesa
Преживела Холокауст: Ева Мозес „усвојила“ је Хеса

Суд је утврдио да је Рајнер Хес „позајмио“ 17.000 евра од једног предузетника како би тобоже снимио филм о Холокаусту. При томе је предузетнику рекао да је његов посед вредан милијарде, али да је уложен у земљиште у Америци, па не може брзо да дође до новца. А за филм му недостају још само неколико десетина хиљада евра. У тренутку када је причао ту причу Рајнер Хес је био у дуговима до гуше.

Хес хоће да тужи медије

Хес је очито прихватио пресуду јер у предвиђеном року није уложио жалбу. Међутим, њега је наљутило извештавање у „Билду“ и „Гелзенцетру“. На питање Дојче велеа како коментарише те извештаје Рајнер Хес је електронским путем саопштио: „Након консултовања са мојим адвокатом, тренутно нећемо давати изјаву. Могу само да вам кажем да тренутно припремамо тужбу“.

Али на питања да ли је пресуда у процесу за превару из Леонберга окрњила његов углед као човека који на основу породичне историје опомиње да је нацизам зло и да ли ће нешто да промени у својим јавним наступима, Рајнер Хес није одговорио.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *