Подвиг за историју: Горанових 77 маратона за 77 дана!

Написао: Алекс Николић

Параолимпијац оштећеног вида Горан Николић истрчао је у Чикагу 77 пуних маратона (42,75 километара) за исто толико дана, почев од 18. априла до 3. јула. Подухват „77 пуних маратона за 77 узастопних дана“ је успешно завршен проласком кроз капију манастира Нова Грачаница.
Prvi Prvi na SkaliПодухват је посвећен Богословији у Крагујевцу, а Горан упућује позив компанијама, привредним субјектима, финансијским организацијама и институцијама и људима добре воље да подрже довршетак спортске хале која ће служити ученицима, параолимпијцима и КМФ Економац који је финансијски подржао реализацију овог подвига, истиче Горанов тим.
Циљ овог екстремног атлетског подухвата је заокруживање инфраструктурне целине за потребе рехабилитације и припреме спортиста са инвалидитетом. Тиме Србија добија параолимпијску академију у пуном капацитету по угледу на исте у напреднијем делу света.
Овим постигнећем, српски маратонац завршава хуманитарно ангажовање. До сада је истрчао 79 маратона, од чега 70 у хуманитарне сврхе.
Трочлани маратонски тим „77/77“ је пут Чикага кренуо 1. априла, а два дана касније генерални конзул Србије у том граду организовао је пријем за њих. Тиме је започет троипомесечни боравак у овом граду.
Први у низу од 77 маратона Горан је трчао 18. априла, пошто је ранији термин на стази поред језера у непосредној близини манастира Нова Грачаница одложен због лоших временских услова. Тренутке за историју крагујевачког, српског, али и светског спорта, камером је забележио репортер тима Мирослав Акса Аксенитијевић.

Горан Николић је рођен 1. септембра 1967. године у Смедеревској Паланци. До своје 18. године старости живео је у Младеновцу, Аранђеловцу и Земуну, а од 1985. године са породицом (супругом и сином) живи и ради у Крагујевцу.
Има средње стручно образовање, 30 година радног стажа у струци и исто толико стажа радника у спорту са статусом волонтера.
Оснивач је Параолимпијског клуба и академије Јуниор и генерални секретар организације од оснивања 1998. године. Иницијатор је оснивања и један од оснивача Спортског савеза слепих и слабовидих Србије и Парабициклистичког савеза Србије у којима је по пет година обављао послове генералног секретара.

Осмислио је и успешно реализовао бројне пројекте, организатор је и учесник бројних похода и подухвата кроз које је транспарентно промовисан спортски потенцијал слепих и слабовидих. Добитник је бројних признања за спортска постигнућа и допринос афирмацији параолимпијског спорта у Србији.

Погледајте снимак са последње трке:

Извор: Први на скали

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *