Korona odnela i čuvenog patologa

Zoran Stanković, čuveni patolog, predsednik Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu i bivši ministar, preminuo je jutros.

Kako navodi izvor Nove, Stanković je preminuo od posledica koronavirusa. Vest je potvrđena i Radio-televiziji Srbije.

Završio je Medicinski fakultet u Nišu 1980. godine. Doktorirao je 1997. godine. Specijalizaciju za sudsku medicinu i patologiju završio je na VMA 1988. godine. U čin general-majora je unapređen 2001. godine.

Karijeru je započeo kao vojni lekar u Peći i Vranju. Bio je patolog na ratištima bivše Jugoslavije. Bio je na čelu Vojnomedicinske akademije od 2002. do 2005. godine i važi za najmlađeg načelnika VMA u istoriji. Na najavu da će biti smenjen sa mesta načelnika VMA, odlučio je da sam ode u penziju.

Postavljen je na mesto ministra odbrane u prvoj vladi Vojislava Koštunice od 2005. do 2007. godine, i po tom osnovu bio je i član Saveta ministara Državne zajednice SCG.

Bio je član Jugoslovenskog komiteta za prikupljanje podataka o istraživanju zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava od 1993. godine. U decembru 1997. godine formirao je tim za istraživanje posledica NATO bombardovanja Republike Srpske zbog sumnje da su korišćeni projektili sa osiromašenim uranijumom. Bio je član Komisije za istinu i pomirenje, jedan od najuglednijih forenzičara i patologa u Srbiji, a od 1995. godine radio je i kao stručnjak Ujedinjenih nacija. U nekoliko slučajeva je svedočio pred Haškim tribunalom.

Na predlog stranke G17 plus postavljen je na mesto ministra zdravlja početkom marta 2011. godine, gde je ostao do kraja mandata vlade Mirka Cvetkovića.

Početkom novembra 2012. Vlada Srbije ga je imenovala za šefa Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *