Духовно вече са протом Радивојем

Високопречасни протојереј-ставрофор Радивоје Панић говорио је у црквеној сали парохије Св. Саве у Ст. Петерсбургу о значају личности Св. Сваве у нашем народу и о завршним радовима на храму Св. Саве на Врачару. Благословом преосвећеног владике Иринеја прота Радивоје тренутно замењује проту Милана Јовановића на парохији Св. Ђорђа у Клирвотеру.

Опис није доступан.Ово дивно вече било је уприличено за омладину парохије Св. Саве у Ст. Питерсбургу на Флориди. У свом уводном слову прота Радивоје је говорио о животу Св. Саве и светородној лози Немањића, поменувши задужбине који су биле и остале центри наше духовности и писмености. Говорећи о тешком времену које је настало за наш народ после Косовске битке 1389 г. прота је поменуо заслужне прваке који су се борили за ослобођење нашег народа из турског ропства. Турци да би угушили сваку побуну и заплашили наш народ 1594. године, спали тело Светога Саве у Београду, на Врачару.

Свест народа и приврженост личности Св. Саве дала је повода да наш народ отпочне 1984. изградњу храма Св. Саве на Врачару, који је ето ових дана засијао у свом пуном сјају. Приказујући слике мозаика и објашњавајући детаље, прота је рекао је да је мозаик радило у једно време око 400 људи. У свом излагању прота је помену да је преко десет година служио у Приштини на Косову и Метохији где и сада често одлази.

На крају овог дивног дружења прота је благословио децу и замолио их да у наредно време када буду долазили у Србију обавезно дођу у Храм Св. Саве, и да ће их он радо примити и показати Храм. Парох цркве Св. Саве у Ст. Питерсбургу отац Драган Жарић се захвалио проти Радивоју на дивном предавању, а деци на показаном интересовању.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *