До избора патријарха Синод руководи Црквом

До избора 46. поглавара Српске православне цркве, наследника патријарха Иринеја, његове дужности обавља Синод, којим председава најстарији члан.

Избор патријарха се спроводи најкасније за три месеца од дана када је престо патријарха упражњен.

Правило је да изборној седници Светог архијерејског сабора присуствују најмање две трећине архијереја, а њом председава најстарији епископ по рукоположењу или хиротонији. У овом случају могао би то бити владика Лаврентије који је најстарији епископ по хиротонији.

Када је 15. новембра 2009. године преминуо патријарх Павле, 44. поглавар Српске православне цркве, кога је на трону наследио архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки Иринеј, најстарији епископ био је Владика Амфилохије, који је преминуо 30. октобра.

Архијереји у случају спречености да учествују у избору, могу да именују заменике којима препуштају право гласања за избор поглавара СПЦ. Кандидати за патријарха могу бити сви активни епархијски архијереји који најмање пет година управљају епархијама.

Правило је да се патријарх бира под сводовима храма, а сваком изборном кругу претходи молитва призива Светог Духа. У садашњим условима, тај храм је патријаршијска капела Светог Симеона Мироточивог, повезана са салом у којој заседа Сабор. Патријарх се бира тајним гласањем.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *