Kosti carice Jelene pronađene na Svetoj gori?

HelenaofBulgaria.jpgAmerički arheolozi su nedaleko od mikenske palate na Peloponezu otkrili dve kraljevske grobnice stare preko 3.500 godina, a još veću misteriju predstavljaju ženske kosti otkrivene na Svetoj gori, na teritoriji manastira Pantokrator.

Američki antropolog Lora Vin Antikas je pozvana da ispita kosti pronađene ispod kapele manastira Svetog Afanasija na Svetoj gori, koja je u sastavu manastira Pantokrator.

Ona smatra da je reč o ostacima ženske osobe. Posle višemesečnog ispitivanja uzoraka, zaključila je da kosti po veličini i obliku pripadaju ženi, da su tu sahranjene drugi put, što znači da su prenete, i to pažljivo, s prvobitnog mesta sahrane. Predstavnici manastira Pantokrator zatražili su da se tvrdnje provere najsavremenijim metodama, jer je teško objasniti ko je dotična žena i kako su se uopšte njene kosti našle na Svetoj gori.

Ukoliko dodatne analize potvrde teoriju, to će biti prvi slučaj da su se posmrtni ostaci jedne žene našli ovde. Jedno od mogućih objašnjenja jeste da su u vreme divljanja pirata na Egeju, monasi, iako retko, vrata manastira otvarali i ženama, koje su tu našle pribežište. Prema legendi, pišu grčki mediji, jedan srpski kralj – car Dušan, zapravo – bežeći od nevolja, svoju suprugu Jelenu doveo je ovde, ali su sve vreme njenog boravka postavljani tepisi po kojima je hodala kako nikada ne bi dodirnula svetu zemlju.

Američki antropolozi naglašavaju da su u kapelu sa drugog mesta prenete i sahranjene kosti najmanje sedmoro ljudi i da je po načinu na koji je to učinjeno očigledno bila reč o važnim ličnostima. Nađene kosti su predate laboratoriji naučnog centra „Demokrit“, gde će u narednih nekoliko meseci biti sprovedena dopunska istraživanja koja bi trebalo da daju precizan odgovor i potvrde ili opovrgnu tvrdnje o ženskim kostima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *