Osam novih bogoslovaca na Prizrenskoj bogosloviji

Liturgijom u sabornom hramu Sv. Đorđa u Prizrenu, koju je služio Episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje više sveštenoslužitelja, zvanično je započela nova školska godina u prizrenskoj Bogosloviji.

U svečanosti su učestvovali i iguman manastira Visoki Dečani Sava i jerođakon Vlasije, bivši učenik ove škole. Prizrenska Bogoslovija je sada bogatija za osam novih učenika i pohađa je ukupno 28 bogoslovaca.

Prizrenski bogoslovi svoj prvi školski dan započeli su pojanjem na svetoj liturgiji a zatim su prvaci odslušali svoj prvi čas u novoj školi, i to čas istorije u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena. Čas im je održao jerej Jovan Radić, paroh prizrenski i profesor istorije u prizrenskoj bogosloviji.

Rektor Prizrenske Bogoslovije, jeromonah Isidor Jagodić rekao je da je ove godine bogosloviju upisalo osam novih učenika i da je to za ovu školu jedan lep broj.

„Ove godine je upisano u prvi razred osam učenika što je za nas jedan lep broj i raduje nas ta činjenica da je ove godine ukupan broj učenika Bogoslovije 28. Počeli smo već ovim svečanim danom i svečanom liturgijom, molitvom za blagoslevenu i uspešnu školsku godinu i nadamo se i ako Bog da, da će se zaista tako godina i okončati“, rekao je otac Isidor.

Vladika Teodosije je u besedi kazao da smo se ovde u Prizrenu sabrali u ljubavi Božijoj kako bi opravdali svoj poziv koji smo primili od Boga.

„I ovog prvog septembra ove godine kada smo se svi sabrali u ljubavi Božijoj, sveštenoslužitelji, profesori, učenici, braća i sestre, svi smo se sabrali ovde da bi pokazali da smo telo Hristovo i crkva Božija i da ovaj grad nama pripada na prvom mestu u duhovnom smislu ali i u svakom drugom pogledu. Da mi ovde živeći, učeći , svedočeći jevanđelje Božije opravdamo i poziv svoj, ono što smo primili od Boga, da njegovom silom i moći činimo ono što je ljudima nemoguće, da propovedamo, da isceljujemo ljudske duše i da ih učimo večnom pravome putu koji vodi u carstvo nebesko“, rekao je u besedi vladika Teodosije.

Nakon Svete Liturgije i svečanog ručka u Bogosloviji, odslužen je i pomen na grobu Cara Dušana u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena.

Tekst i Fotografije: Zoran Vlašković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *