Doktorka iz Kragujevca zadivila Evropu i svet

Kragujevčanka Valentina Opančina, specijalizant završne godine radiologije, dobitnica je prestižne nagrade Evropskog udruženja radiologa. Ovo je prvi put da naučno-istraživački rad iz oblasti radiologije, koji je urađen u Kragujevcu, dobije priliku da bude predstavljen na najvažnijem skupu radiologa u Evropi, a i šire, što je veliki uspeh i za Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu i Klinički centar Kragujevac.

-Učestvovala sam na konkursu i poslala naučno-istraživački rad, još pre nekoliko meseci, a juče je stigao odgovor iz Beča. Od 9.000 pristiglih radova, stručni Odbor eminentnih evropskih radiologa je odabrao mali broj radova koji će moći da se predstave na Evropskom kongresu radiologa u Beču, u martu 2020.godine – kaže Valentina.

 Rad je prihvaćen i to u formi usmene prezentacije, a pored toga dobila je i nagradu u kategoriji mladih radiologa.

-Ovo istraživanje iz oblasti neuroradiologije sam radila sa svojim mentorom na specijalističkim studijama, docentom dr Radišom Vojinovićem, koji je Šef Odseka za neuroradiologiju, KC Kragujevac, a sam postupak prikupljanja i obrade podataka je bio dug, ali se na kraju isplatio. Srećni smo jer su radiolozi iz Kragujevca po prvi put u istoriji Evropskog kongresa radiologa, dobili priliku da prezentuju svoj rad – priča mlada doktorka.

Valentina je zaposlena u Kliničkom centru Kragujevac u Službi za radiološku dijagnostiku, od januara ove godine. Posao je dobila Odlukom Vlade Republike Srbije, kao najbolji diplomac doktor medicine Univerziteta u Kragujevcu, a ugovor o radu na neodređeno vreme joj je uručio Predsednik Aleksandar Vučić lično, nakon 4 godine volontiranja u Kliničkom centru.

 Osim specijalizacije, radi i doktorsku tezu na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu i apsolvent je Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

U toku svog dosadašnjeg školovanja i rada je dobila veliki broj domaćih, ali i inostranih priznanja, između ostalog i Đurđevdansku nagradu Srpskog lekarskog društva za najboljeg diplomiranog lekara u Srbiji, nagradu Predsednika SAD i Bele kuće za građanski aktivizam, stipendije Vlade SR Nemačke, nagradu Ambasade Japana za naučni rad, nagradu Fonda „Mihajlo Pupin“, Dositeja…

Valentina ima veliki broj objavljenih naučnih radova iako se naučno-istraživačkim radom bavi volonterski, pošto još uvek nije zaposlena na Fakultetu. Kako kaže, to joj je velika želja jer bi na taj način imala mnogo više sredstava a i više podstreka za dalji rad i nove uspehe.Net

Izvor: KutakNet

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *