Sećanje na masakr srpskih civila u Drežnici

У Partizanskoj Drežnici, mjesnom odboru iz sastava grada Ogulina održana je tradicionalna komemoracija povodom masovnog stradanja civila, staraca, žena i djece 1944. godine. Ove godine međutim nije bilo masovne komemoracije zbog pandemije virusa korona pa se okupilo petnaestak stanovnika toga kraja Gorskog kotara podno masiva Male Kapele. Nije bilo gostiju niti velikih govora. Detalje nam je pojasnio Đorđe Tomić, predsjednik Mjesnog odbora Partizanska Drežnica i član Vijeća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije.

– Na Aranđelovdan, 21. novembra 1944., preko noći je zapao snijeg od 50 centimetara i bilo je jako hladno. Majke sa djecom te babe i djedovi su se iz šume vratili u napola razrušene i zapaljene kuće kako bi se bar malo sklonili od studeni. Inače, tokom rata Drežnica je sedam puta gorjela i drvene kuće su bile paljene. Iz pravca Vitoraje i Jezerana ustaše su došli neopaženo na skijama te pobili 158 Drežničana od čega je bilo 56 djece. Smrt je tek igrom slučaja izbjeglo nekoliko staraca – kazao je Tomić.

U centru Drežnice je spomenik svim žrtvama tog kraja stradalima u Drugom svjetskom ratu, njih preko 1.500, kao i trojici narodnih heroja. Položeno je cvijeće i zapaljene svijeće, a parastos žrtvama je održao tamošnji paroh Miloš Orelj. Ovog puta se nije išlo u Kapelu, u Tomiće, gdje je bila Partizanska bolnica broj 7 i gdje je u kosturnici sahranjeno više stotina Istrijana i Primoraca koji su umrli u bolnici kao teški ranjenici. Đorđe Tomić nas je ujedno informirao da je koronavirus stigao i u Drežnicu.

– Sve do prije tri-četiri tjedna je sve bilo u redu. Onda su u Šumariju pored onih stalnih, stigli neki vozači iz drugih krajeva i jedan je od njih bio zaražen, a da ni sam to nije znao. Virus je prešao na dva zaposlenika Šumarije, a sreća je u tome što je tada bio petak i simptomi su se manifestirali do kraja nedjelje, jer se vikendom nije radilo pa nije bilo kontakata sa drugim radnicima. Dakle, bila su samo dvojica zaraženih, a u samoizolaciji je bilo oko 10 do 12 ljudi iz Šumarije i Drežnice – pojašnjava Tomić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *