Дијаспора обнавља манастир Удрим

Племенити људи из дијаспоре настављају са акцијама помоћи обнове средњовековног манастира Удрим у Гостовићу код Завидовића, који се већ три века налази у рушевинама. Ненад Цвјетковић, који живи и ради у Порт Норту на Флориди, а рођен је у овом живописном крају, један је од иницијатора обнове ове светиње.

ОБНОВА ПОСЛЕ ТРИ ВЕКА: Откопавање олтарске апсиде

Овај изузетан човек приликом недавног боравка у отаџбини проти Зорану Живковићу, пароху завидовачком, возућком и жепачком, уручио је до сада прикпљена средства за подизање Удрима из пепела, заједно са свштеником обишао рушевине манастира и најавио нове акије.

-Желим да се захвалим свим досадашњим донаторима што су препознали значај обнове ове светиње за коју је судбински био везан и опстанак нашег народа на овим просторима. Нећемо се овде зауставити, идемо даље – поручио је Цвјетковић.

И наши људи који живе у Мисисаги у канадској покрајини Онтарио такође су се укључили у акцију прикупљања помоћи и за 25, новембар заказали Српско прело у духу Озрена, Посавине, Вучјака, Требаве, Удрима и региона, на коме ће почасни гост бити прота Зоран. На овој добротворној збабави предвиђен је богат програм уз изворне песме, гусле и сеоску трпезу, комлетан приход донираће се Удриму.

Обнова манастира Удрим почела је уз благослов владике добробосанског Хризостома. У току су радови на уређењу порте и откопавању олтара, а већ су ангажовани и стручњаци задужени за израду пројекта и реконструкцију манастира. Очекује се и мишљење археолога и историчара уметности, који треба да баце више светла на историју и архитектуру светиње. У Епархији дабробосаснкој се надају великој помоћи српског народа на онови Удрима, посебно из дијаспоре, која је и до сада у сличним приликама показала бригу о отаџбини и њеним светињама.

Они који желе да донирају средства могу директно да уплате на име Православна митрополија дабробосанска, манастир Удрим у Гостовићу на жиро рачун:  161 0000 205 160 055.

Насловна фотографија: Прота Зоран са Ненадом Цвјетковићем

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *