Први мај и Васкрс упристојили српску опозицију

Очекивани циркус опозиције у Скупштини приликом избора нове владе изостао јер су, по свој прилици, ови посланици желели да се седница што пре заврши да барем мало „ухвате“ празника

Седница Скупштине Србије на којој је изабрана нова Влада, 18. по реду од поновног успоставыањ вишестраначја, на челу са Милошем Вучевићем (који је тринаести председник владе од 1991. године) била је неуобичајено мирна, али не и незанимљива.

У два дана трајања и укупно око 20 сати рада, током којих је мандатар Вучевиh прочитао обиман и садржајан експозе, а затим је уследила и расправа – није било сулудих перформанса и дивљаштва, на које смо вeћ навикли од српске опозиције и који су постали део уобичајеног скупштинског фолклора.

Мало је вероватно да су опозициони посланици утихнули јер су се упристојили, да су постали конструктивни или се сетили лекција о лепом понашаыу, вeћ је сва прилика да су били мирни јер су желели да се седница што пре заврши како могли да оду на вeћ окрњени „холидеј“ и да искористе шта се искористити може од празника који су ове године тако лепо „пали“, па су се спојили Први мај и Ускрс.

Викање, добацивање, свеопшта галама, прилажење столу председавајућег, лупање о клупе, али и скакање по тим истим клупама, па онда дување у вувузеле и пиштаљке, гaђање колега ролнама тоалет папира, лабављење кравате у најбољем хулиганском маниру и физичко насртање – овог пута су изостали. Али, верујемо да се од тога није одустало и да ћeмo још гледати овакво понашаые опозиције, које сваког месеца из својих зарада финансирамо сви ми, грађани Србије. Понашање на које су, претпоставыамо, веома поносни грађани који су за њих гласали.

Вероватно се сваки грађанин чији су глас добили – одушеви када види у пленуму од зоре трешетног Ћуту како виче на председавајућу и Миливојевића како се сакрио испод посланичке клупе.

Сигурно је да се свака грађанка која је за њих гласала – зарумени од поноса и одобраваыа када схвати да Мариника предано и посвеhено сатима прави буку и лупа дебелим Пословником о сто, заборавни Лазовиh као у „Дану мрмота“ на свакој седници чита један те исти говор, а крајњи пацифистични представник коалиције Србија против насиља Бора Новаковић, у директном ТВ преносу, залеће се на колегу посланика Миленка Јованова…

За то су гласали, када су заокружили број испред имена коалиције Србија против насиља или како се вeћ та групација на којим изборима зове и како ли се вeћ спаја и раздваја, cвaђa и мири, омасовљује и осипа, и мења агрегатна стања.

А све то дешава се у истој сали Народне скупштине у којој се налази плочица са именом нашег нобеловца, књжевника, новинара и дипломате Иве Андрића, који је био народни посланик од 1950. до 1953. године, али у којој су, кроз историју, седели и многи други угледни грађани, представници народа. Сетимо се, такоgе, да су најистакнутији народни посланици опозиције били и доктори филозофије, права, економије, а данас су их, вероватно на неизмерну радост „грађанштине и интелигенције“ која је за ыих гласала, заменили средњшколци, несвршени студенти, па чак и народни посланици који у биографији крију коју су средњ школу завршили.

Неочекивано мирну седницу први је нарушио, опет сасвим очекивано, дежурни реметитељ скупштинског реда и мира Бора Новаковић који није могао да се суздржи, те је пришао Милошу Вучевићу док је говорио и махао испред њега одштампаном фотографијом, покушавајуhи да га прекине.

Новаковићу је, затим, пришао Радослав Милојичиh Кена и поцепао му папир. Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изрекла је Новаковићу меру удаљењ из сале, а опомену Милојичић, као и Cpђaнy Миливојевћу који је, такође, пришао говорници у покушају да се придружи Новаковиhу у његовим чудним активностима.

Наравно, било је ту уобичајеног добациваыа, упадања у реч, прекидања, на моменте и викања, као и бруталне злоупотребе повреде Пословника… Али, за сваку похвалу је то што није било гурања, комешања и покушаја физичког напада, као ни јадних и бучних перформанса са навијачким реквизитима, чиме смо избегли да пошаљемо у свет мучну слику из српског парламента, какву смо до недавно слали.

Драган Ђилас и Зоран Лутовац оштро су протествовали због тога што морају да раде током првомајских празника, а Ђилас се чак потрудио да запрети посланицима и министрима, и да им у мафијашком маниру поручи „да ћe почети да прича оно што зна појединачно о сваком од њих“,

Opozicija ide na sednicu Skupštine Srbije o izboru nove Vlade

Владимир Пajић из Грађанске демократске партије упозорио је да кандидати за министре завађени леже на посланичким клупама, али ипак најурнебеснији део седнице био је када је Александар Јовановић Ћута сам рекао да је један портал објавио његове слике како слава на седници!

Александар Јовановиh: Јуче излазе фотографије, ја се спремам за седницу, а испада да спавам. Ко су ове особе горе на галерији, по ком основу је тима дозволено да седе и да фотографишу народне посланике?

Ана Брнабиh: Молим Вас само за мир у сали, зато што ја заиста ово желим да чујем. Занима ме шта човек каже. Изволите.

Александар Јовановиh: Да ли сте чули шта сам рекао?

Ана Брнабиh: Нисам Вас чула. Молим вас, хајде поновите.

Александар Јовановић: Нисте ме чули?

Ана Брнабиh: Неко Вас је сликао да спавате…

Александар Јовановиh: Не, само мало. Да не буде да злоупотребљавам Пословник, пошто ћeтe ми одузети од времена посланичке групе.

Ана Брнабиh: Сад Вам гарантујем да нehy. Молим Вас, само ми реците, неко Вас је сликао да спавате?

Александар Јовановић: Значи, гocпoђo Брнабиh, нисам спавао, не спавам на овим седницама. Ја вас питам… Само мало. Је л* могу да наставим…

Ана Брнабић: Разумем да сте буновни, разумем да сте се пробудили, али хај*мо полако…

Они који су пратили седницу, видели су да ни овог пута нисмо успели да избегнемо очигледну употребу алкохола и наступаые неколико посланика у пленуму под дејством жестоких пића, на шта је указао Радослав Милојичиh.

„Неколико пута рекао сам да ћy затражити да уведемо алко тест. Молим будуhег министра полиције да то радимо, јер шетајуhи се по сали за послаником Ћутом, познатим као витак ефендија, нашао сам ово и, ево, желим да му вратим шта је његово.

Дођите слободно, узмите вињак и пустите нас да радимо озбиљне ствари и да завршимо седницу на миру“, рекао је Кена, показујући флашу вињака, на шта му је председница Брнабиh изрекла још једну опомену, јер није смео да унесе алкохол у салу.

„Ако и јесте Ћута сакрио, Ви сте је показали“, констатовала је Брнабић.

Иначе, Ћута је најгласнији народни посланик, иако се баш и не разуме у скупштинска правила и ток дискусије. Занимыиво је да је сам за себе у медијима говорио да „не пије ракију на дневном нивоу, вeћ само кад је на терену или понекад ујутро звекне једну“, такође објаснио је да је „децу учио да ходају и возе бајсеве у кафани.

„Голф“ у Кошуттаку, а да ћe кад дође на власт донети закон „да родитељи треба обавезно да воде љубав најмате два пута дневно да би нам се рађало више деце“.

Ништа мање није упечатљив био ни Радомир Лазовић, такође уживалац алкохолних пића, посебно пива, ако је веровати речима посетилаца кафића у Косовској улици, током скупштинског заседња у поподневним часовима, а чије говоре не могу да слушају ни његови најближи сарадници, вeћ их камера хвата како праве гримасе у крајћој досади. Овога пута ocтaћe упамћен вероватно по једином што смо од силне монотоније успели да запамтимо – причи „о толико затрованом ваздуху, да у Србији од тровања годишые премине 15.000.

Током другог дана седнице, интересантан је био и дијалог Сандре Божић и Маринике Тепић која је, у говору, поменула да „ових дана Звонко тражи храну за муфлоне у својим ловиштима“, на шта јој је Божић сугерисала да се врати на тему, јер „не причамо о муфлонима и не причамо о лову“.

Оба дана седнице обележиле су и традиционално жестоке реплике шефа посланичке групе „Александар Вучиh – Србија не сме да стане“ Миленка Јованова, који је са једнаким жаром одговарао и десној и левој страни опозиције. Peaгyjyћи на излагате Александра Јовановића, рекао је мандатару: „Господине Вучевиhу, био је обиман и садржајан експозе који сте прочитали, али ни реч нисте рекли о борби против алкохолизма, али као што видите и Скупштина пати од алкохолизма. Дакле, Скупштина пати, а неки болују и то видите и сами. Људи који једноставно нису у стању ни Црвенкапу да саслушају до краја и да је разумеју, сада говоре о Вашем експозеу…“

Јованов је открио и бруку Небојше Новаковиhа из Демократске странке, изневши да је овај пред странцима оговарао Србију, али и шефа своје странке Зорана Лутовца, за кога је рекао „да, осим што не поседује лидерске способности, има и лошу комуникацију са члановима и да није за политику јер ништа не разуме“.

Здравку Поношу поручио је да је отпустио из Војске 33.000 ыуди, али да је зато зграбио за себе војни стан на Врачару, који је откупио на 480 рата од по 3.600 динара, а посланику Милошу Јовановиhу да је најгори лицемер и лажов на политичкој сцени, посебно када говори о идентитету и српском народу, јер његови одборници у Новом Саду нису гласали за изградыу цркве посвећене страдалима у рацији.

Мирославу Алексићу одговорио је да је некада у Трстенику толико снисходљиво хвалио CHC да га је било непријатно слушати, а Драгану  Ђиласу да нема права да говори о Косову и Метохији човек који је на органима своје странке дао налог да се на форуму Западни Балкан потпише декларацијуа која се залаже за што бржи улазак Косова у ЕУ..

И најзад, нова Влада Србије је изгласана, посланици су завршили рад и упловили у празнике, а скупштинска сала остала је празна. До неке нове седнице. Не знамо да ли ћe се услишити жеља дела народних посланика да се установи обавезан психијатријски преглед или алко-тест пре уласка у салу, али једно је сигурно — камере у сали остају. А док је камера у сали и грађани могу да виде како се понашају они који их представљју и они за које су гласали.

Као што би рекао горепоменути Ћута:

„Јесмо ли у програму? Јесмо? Идемо онда“.

Ко каже да су скупштинске седнице  досадне?

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *