Деца из Луганска и Ранилуга дружила се преко Скајпа

Ученици основне школе „Вељко Дугошевић“ из српског села Ранилуг код Гњилана на Косову и Метохији, заједно са учитељицом Данијелом Анђелковић и Виолетом Нојкић-Ристић преко Скајпа су се дружили са својим вршњацима из Луганска, које је предводила директорка Луганске школе број 40 Ирина Лустенко. Ђаци две братске школе после кратког упознавања провели су пријатне тренутке у разоговру. О овом лепом и интересантном дружењу обавестила нас је Олга Милунович, председница српске организације „Славјаносербија“

Ученици из Лугана су желели да се упознају са традицијом српског народа, школским животом српске деце. Све их је занимало: шта иче у школи, које језике, колико минута трају паузе, шта раде на одмору…. Школа из Луганска упознала је своје пријатење из Ранилуга са радом Балканског клуба, који је отворен у њиховој школи и жељи деце да уче и науче српски језик.

„Била сам јако радознала. Пред нама су биле исте девојке, помало сличне нама. Певали су нам своје националне песме, приказивали цртеже које раде у разреду. Такође смо им представили наше цртеже. Разговарали смо о омиљеним активностима, њиховим пријатељима. Рекао сам за град Луганск, да је веома леп и гостољубив. Изненадила сам се што девојке из српске школе могу тако слободно да кажу своје име на руском. Такође бих волела да се представим на српском, али нисам успела, али се надам да ћу научити српски“, рекла је пуна утисака после дружења са српском децом Викторија Алексенкова ученица осмог разреда.

Керченко Љубов Лиубов Василиевна, учитељица уметничких дисциплина каже да је све било неочекивано: „Српски ученици су били тако далеко од нас, на удаљености од много, много километара, а истовремено су били тако близу. Чинило ми се да наша деца личе једни на друге. Наши момци су причали о фудбалу, о својим хобијима, девојке су причале о својим омиљеним активностима. Било је толико питања. Надам се да ћмо наставити са повом комуникацијом.

Владислав Тибенко каже да је схватио да су Срби гостољубиви и отворени људи као и Руси.

„Срби побожно поштују своју културу, традицију, историју. Стека0о сам утисак да воле да организују разне свечаности и да дочекују госте. Пожелео сам да пробам њихова национална јела.”

Полина Бабић ученица 10-а разреда истакла је да већ неко време проучава традицију српског народа.

„Знам да је Крсна слава једна од главних православних традиција српског народа, непозната остатку хришћанског света. Речено нам је како су пре више векова Срби прихватили хришћанство на дан сећања на Светог Саву, који је од тог тренутка постао њихов заштитник. За мене је био веома светао догађај одржавања манифестација посвећених Светом Сави у школи. Уживао сам да то причам преко Скајпа са мојим новим пријатељима, ученицима из Ранилуга”.

Михаил Бондаренко, руски наставник такође је пренео своје утиске са овог дружења:

„Најважнија ствар која се десила на овом састанку је сусрет две културе. Деца из различитих земаља су успела да успоставе дијалог, пронађу заједничке интересантне теме за комуникацију, успела су се међусобно да се разумеју без обзира што наши Луганци још не знају српски језик. Ово је било наше прво упознавање, а већ наредни пут радићемо на реализацији мини пројекта на тему: “Поглед из мог школског прозора”. Радујемо се следећим састанцима са нашим пријатељима из Србије. ”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *