Данска краљица напушта престо после 52 године

После 52 године на трону, краљица Данске Маргрета ће предати одговорност свом наследнику. У традиционалном новогодишњем говору из палате у Амалијенборгу она је рекла да ће абдицирати и препустити престо свом сину  Фредерику 14. јануара 2024. Управо на овај дан навршава се тачно 52 године од када је преузела престо од свог оца, краља Фридрика 9.

– Сада прави тренутак. 14. јануара 2024.  су 52 године када сам наследила свог вољеног оца – рекла је краљица Маргарета.

Управо је операција леђа којој се краљица подвргла у фебруару навела краљицу да помисли „да је дошло време да се одговорност препусти следећој генерацији“, како је рекла, а под ознаком хитно преносе сви дански, али и светски медији.

– Време истиче, а болести су све веће. Не можете више да превазиђете исте ствари као што сте некада могли – истакла је краљица.

Краљичина одлука потврђена је у саопштењу за јавност из кабинета премијера.

– Њено Величанство краљица Маргрета Друга одлучила је да се одрекне престола. Оставка ће бити извршена 14. јануара 2024. године, наводи се у саопштењу.

Овде се такође чини да ће престолонаследник Фредерик истом приликом преузети престо као краљ Фредерик 10.

– После састанка у Државном савету, премијер ће прогласити промену престола у замку Кристиансборг, пише државно министарство.

Премијерка: Оличење Данске

У саопштењу за јавност, премијерка Мете Фредериксен изражава „у име целокупног становништва (…) срдачну захвалност Њеном Величанству Краљици на њеној доживотној посвећености и неуморним напорима за Краљевство“.

Она пише да је тешко разумети да је сада дошло време за промену престола.

– Многи од нас никада нису познавали другог регента. Краљица Маргрет је оличење Данске и током година је унела речи и осећања у то ко смо ми као народ и као нација, пише премијер.

Краљица се такође захвалила у свом историјском новогодишњем говору.

– Вечерас се од мене мора чути посебна захвалност. Хвала вам за сву топлину и љубав коју смо ја и моја породица добили током много, много година, рекла је она. – Хвала владама које се смењују, са којима је увек било корисно радити заједно, и данском парламенту који ме је увек дочекао са поверењем.

Данска то заслужује

Краљица је истакла да је подршка коју је добијала током година била кључна да би могла да изврши свој задатак.

– Надам се да ће нови краљевски пар бити дочекан са истим поверењем и наклоношћу као и ја. Они то заслужују. Данска то заслужује.

Премијерка Мете Фредериксен пише да ће будући краљевски пар, краљ Фредерик и краљица Марија, на престо доћи после Нове године.

– Краљевина ће имати новог регента и нови краљевски пар. Свему томе можемо да се радујемо са сазнањем да су спремни за одговорност и задатак, пише она. – Али вечерас и у наредном периоду препознаћемо краљичин неоспоран значај за Данску, Фарска Острва и Гренланд. Чинимо то са једнаким делом захвалности и дивљења. Краљица Маргрет је учинила част краљевству – закључила је премијер у саопштењу за јавност.

Сама краљица је завршила свој новогодишњи говор како то обично чини:

– Боже чувај Данску. Бог вас благословио све.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *