Спомен плоче Џумхуру и краљу Твртку у Херцег Новом

Спомен обележје у част писца, сликара и карикатуристе Зулфикара Зука Џумхура и обновљена спомен плоча оснивачу града, краљу Твртку Котроманићу откривене су данас у Херцег Новом.

Спомен обележја поставила је Општина Херцег Нови, а свечано су их открили амбасадор Босне и Херцеговине у Црној Гори, Бранимир Јукић и председник Општине, Стеван Катић.

Плоча са медаљонским ликом Зука Џумхура постављена је на објекту у Старом граду, у близини градске пијаце и кафане ”Херцеговина” у којој су Новљани често сретали умјетника са чувеним приповједачким даром.

Он је подсјетио да је овај мајстор цртачког приказивања и писменог казивања, учењак и боем, ходољубац и грађанин цијелог свијета живио у Херцег Новом 20 година и из њега се прије три деценије преселио у легенду.

”Баш у Новом сусрело се све оно за чиме је трагао овај свестрани умјетник и освједочени хедониста – инспиративни предјели, разнолики укуси и људи различитих погледа на свијет, који цијене бесједу”, рекао је предсједник Општине.

Ријечи захвалности предсједник Општине је упутио интелектуалцима који су иницирали постављање спомен обиљежја, Секретаријату за културу и образовање, вајару Николи Косићу, архитекти Срђану Марловићу и свима осталима који су допринијели да Херцег Нови добије спомен плочу у Зукову част.

”Приликом откривања спомен обиљежја Алекси Шантићу на Белависти, Џумхур је казао да је дивно што ће грађане и њихове госте, бар некада када шетају, предводити пјесници.  Од данас, и сам Зуко је међу њима, са којима је друговао: Андрићем, Костићем, Ћопићем, Раичковићем, Лалићем. Дух легенде југословенске умјетности, његови цртежи и ријечи живјеће међу нама у вјечном новском камену и свакога дана нас подсјећати на једно више осјећање живота и свијета.

Хвала Зуку што је у наш град дошао на неколико дана, а остао двије деценије. Хвала му на титули ”Херцег међу градовима”. Хвала му за богатство слика и ријечи блиских људима, које ће и пред будућим генерацијама добро и живо откривати и освјетљавати Херцег Нови и његову душу”, закључио је Катић.

Медаљон са Зуковим ликом дјело је Новљанина, академског вајара Николе Никше Косића, док је пројекат постављања плоче био задужен још један Новљанин, архитекта и конзерватор, Срђан Марловић.

Церемонија је настављена подно Сахат куле, гдје су Јукић и Катић открили обновљену спомен плочу краљу Твртку И Котроманићу, који је утемељио Херцег Нови прије више од шест вијекова.

Спомен плоча у част оснивача града првобитно је постављена поводом 600 година од оснивања, још 1982. године. Прије око двије године плоча се одломила и пала, због чега је Општина Херцег Нови кренула у њено обнављање и она од данас поново свједочи о историји Новог, у пролазу испод тврђаве која је симбол града.

На плочи су уклесани лик краља Твртка И и текст из оригиналне повеље о оснивању града, која се чува у дубровачком архиву. Откривању плоче претходио је перформанс, у оквиру којег је краљ Твртко И на капији града, праћен витезовима, прочитао цитат из повеље о оснивању града.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *