Да ли је могуће: Ова слика за Фејсбук је опасна!

Корисници друштвене мреже Фејсбук жале се да та мрежа уклања постове с фотографијом на којој се види Застава победе на Рајхстагом у Берлину на крају Другог светског рата.

Образложење је да се „крше друштвене норме када је реч о опасним људима и организацијама“. Норме, како се наводи у образложењу, „имају за циљ да се спречи наношење штете било коме у стварном свету“.

Друштвена мрежа наводи да аутори постова не теба да подржавају терористе, активности засноване на нетрпељивости, масовна или серијска убиства, трговину људима, насиље или криминал.

На који је начин знамење победе у Другом светском рату повезано с тим правилима није прецизирано, пренела је РИА.

„Ако то није срамота онда ја не знам значење те речи. Две минуте након постављања слике она је била блокирана“, пише један од корисника Фејсбука Сергеј Звјагинцев.

Након што су се људи, жалили мрежа је неке фотографије одблокирала. Застава која се завијорила над Рајхстагом постала је симбол победе над нацизмом. Напад на нацистички парламент трајао је од 28. априла до 2. маја 1945. године.

Трупе Црвене армије су током операција опсаде Берлина заузеле Рајхстаг, зграду немачког Парламента 30. априла 1945. године. Фотографија црвеноармејаца који постављају совјетску заставу на зграду Рајхстага обишла је свет и практично означила савезничку победу у Другом светском рату. Истог дана убио се и Адолф Хитлер.

Погледајте кратку видео-причу о застави над Рајхстагом:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *