Чувају разгледницу стару више од једног века

Породица Андрић из села Берковца код Мионице у својој породичној архиви бриживо чува разгледницу стару више од једног века. Разгледница је адресирана на госпођицу Драгицу Игњатовић, стигла је 16. априла 1919. године, а послао ју је Живојин Павловић, војник Солунац, њен комшија и будући супруг који је после пробоја Солунског фронта остао у војсци Краљевине СХС.

img 20191128 102811Према речима глумице Маријане Андрић, која је недавно на Међународни дан борбе против насиља над женама упознала јавност са овим несвакидашњим „породичним благом“, не зна се тачно одакле је разгледница послата. Судећи по томе што је предња страна штампана латиницом, може се закључити да је послата из Хрватске или Словеније, из места које је српска војска у том периоду ослободила.

Сто година касније, разгледница је лако читљива иако је мастило на неким деловима избледело. Леп рукопис и поетски стил указују на то да је аутор текста можда и неки од наших песника који су, као Милутин Бојић или Станислав Винавер, писали писма са фронта уместо војника, мада се не може искључити ни могућност да је сам Живојин писао пошто је био песнички надарен. Без обзира на то, нежност једног младића и љубавни стихови од пре једног века, данас у добу заборављене романтике треба да буду подсетник младићима како се треба односити према жени-каже Маријана.

Поред ове у породичној архиви се чува још једна разгледница из 1919. године. Послата је из Војне поште Бања Лука, али нажалост није довољно читљива.

Извор: Мионица.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *