Dijaspora za 11 meseci 2018. poslala 3,1 milijardu evra

Iz dijaspore do kraja novembra prošle godine u Srbiju ušlo više od 3,1 milijarde evra, što je 17,5 odsto više nego što je poslato u istom periodu 2017. godine, saopštila je Narodna banka Srbije prema preliminarnim podacima o prilivu novca po osnovu doznaka  odnosno ličnih transfera tokom jedanaest meseci 2018. godine.

„Posmatrano po zemljama, najviše doznaka u poslednjih pet godina, kao i za devet meseci 2018. dolazi iz zemalja u kojima živi i radi veliki deo naše dijaspore, pre svega iz Nemačke, Švajcarske, Austrije i Francuske“, naveli Tanjugu u NBS.
Najveći deo priliva doznaka se realizuje u evrima, i to oko 80 procenata. Kada je reč o prosečnim iznosu koji je ušao u našu zemlju, on se razlikuje u zavisnosti od destinacije i načina njihovog slanja.
„Preko brzog transfera novca prosečan iznos doznake se kretao oko 262 evra, dok je preko računa banaka znatno veći i bio je oko 2.000 evra“, navode u NBS.
Iz Narodne banke ukazuju da prema metodologiji platnog bilansa MMF-a, koju primenjuje i statistika NBS, lični transferi obuhvataju doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoć i poklone iz inostranstva, upućene fizičkim licima rezidentima Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *