Čudesni povratak iz mrtvih Bosanca u Feniksu

Enes Dedić (53) iz Feniksa u Arizoni jedan je od prvih pacijenata u SAD lečenih od koronavirusa novom metodom, koji je posle deset dana uspeo da se probudi iz kome i porazi kovid19. On je postao pozitivan na virus po povratku iz Bosne i Hercegovine, gde je pre mesec dana boravio kako bi prisustvovao majčinoj sahrani.

Na zarazu je posumnjao kada je uočio neke od simptoma, a 15. marta obavestio je suprugu Oliveru da ne može više da diše. Pošto je utvrđeno da je pozitivan na kovid19, ubrzo je hospitalizovan i priključen na respirator.

Enesovo stanje je svakodnevno drastično propadalo, zbog čega su lekari doneli hitnu odluku da ga prebace u medicinski centar “John C. Lincoln”, takođe u Feniksu. U pitanju je bolnica koja ima poseban program – ECMO mašinu, koja, nalin bajpasu, uklanja krv iz pacijentovog tela i ubacuje kiseonik, a zatim takvu krv vraća u telo i pomaže plućima i srcu da odmaraju.

“ECMO je sam po sebi prilično retka usluga koju nudimo. Kad ne preostaje ništa drugo da se spasi pacijent, pokušavamo sa tom mašinom”, objašnjava dr Robert Rajli dok se ovih dana suočava sa bezbroj upita iz drugih medicinskih centara koji bi želeli da znaju kako su izvojevali bitku protiv korone.

Trenutno je angažovan na državnoj radnoj grupi za obuku drugih ECMO centara u Arizoni.

Posle deset dana provedenih u komi na ECNO mašini, Enes se 11 dana probudio. Supruga Olivera komentariše da je iza nje i Enesa veoma težak period.

“Tresla sam se svaki put kada bi telefon zazvonio. Moj Enes je bio na samrti, nije otvarao oči, a onda se desilo čudo. Volela bih da vas zagrlim. Bez vas, moj muž danas ne bi bio živ. Puno vam hvala, mnogo mi znači!, poručila je ona lekarima, uz obećanje da će svratiti u posetu čim Enes bude 100 odsto ozdravio.

Izvor: Azfamily

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *