Crnogorske vlasti hapse novinare!

Glavne urednike IN4S Gojka Raičevića i portala Borbe Dražena Živkovića uhapsila je sinoć crnogorska policija i posle saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu određen im je pritvor po nalogu osnovnog tužioca Biljane Medenice.

Raičević i Živković prvo pozvani na informativni razgovor po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva, zbog vesti koje je objavljena, da je u Vili Gorica došlo do eksplozije. Na dušu im se stavlja krivično delo izazivanje panike i nereda.
JUče nakon saslušanja Gojko Raičević je pušten iz pritvora, a po izlasku je izjavio da je ovdje nesumnjivo riječ o zavjeri policije, sudstva i tužilaštva, kojom koordiniše Američka ambasada, i istakao da nije slučajno što su baš uhapšeni Dražen Živković i on.

To je najavila i američka otpravnica Džudi Kuo, koja je neizostavan faktor nekih medija, koji su već juče crtali mete, i odredili koje su to krivične odredbe.

„Nakon hapšenja mlade koleginice Anđele Đikanović, ja sam svojim prijateljima rekao, sledeći sam ja, kao što njeno hapšenje nije bilo slučajno, ništa nije slučajno, jer je tu „super“ NATO antihibridni tim sa raznoraznim forenzičkim metodama, koji sa određenim analitičarima iz Srbije, crtaju mete portalu IN4S, kazao je Raičević.

Raičević je pričao o pitanjima koja su postavljena premijeru Markoviću, od strane redakcije IN4S, na koja nismo dobili odgovor, za koja urednik IN4S smatra da su ubrzali ovo hapšenje. On  je kazao da je o vijesti zbog koje je priveden i pritvoren o eksploziji u Vili Gorica, dobio potvrdu od dva različita izvora, te da je i pored toga oprezno na kraju naslova stavljen i znak pitanja, i da je nakon objavljenog demantija UP i to objavljeno, te u tom smislu ispoštovan novinarski standard.

Predsednik Komisije za istrage napada na novinare Nikola Marković oštro je osudio hapšenje urednike portala IN4S i Borbe Gojka Raičevića i Dražena Živkovića.

„Osuđujem hapšenja urednika dva portala koja su se juče dogodila. Tužilaštvo uvodi opasnu praksu da novinare lišava slobode i uzima sebi za pravo da bude regulator medijskih sadržaja. Šta god mislili o nečijem načinu izvještavanja za svaku je osudu lišavanje slobode zbog novinarskih tekstova“, kazao je Marković.

To otvara prostor, dodaje on, da sutra svako bude uhapšen zbog javno iskazanog stava ili mišljenja.

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) najoštrije protestuje zbog hapšenja novinara Gojka Raičevića, glavnog urednika portala In4S i Dražena Živkovića, glavnog urednika portala Borba.

„Ovo je drugi slučaj u posljednjih nekoliko dana da se novinari hapse zbog navodnog širenja panike i nereda i objavljivanja lažnih vijesti. Po našem mišljenju ova hapšenja, čak i kada se utvrdi da je riječ o neistinama i kršenju etičkog kodeksa novinara, su nedopustiva i smišljena da bi se ograničila ljudska prava i slobode i stvorio osjećaj pravne nesigurnosti. Najveći proizvođač lažnih vijesti u Crnoj Gori je upravo ova vlast, koja kreira ambijent straha i širi paniku zbog navodne odbrane države od spoljnih neprijatelja i sopstvenih građana. Tako se stavljaju pod tepih ključni problemi države – izostanak reformi, nedostatak vladavine prava i korupcija na najvišem nivou, a u Crnu Goru na mala vrata uvodi vanredno stanje. Na to ukazuju ne samo hapšenja novinara, već i cijelog jednog poslaničkog kluba“, navodi se u saopštenju CIN-CG koje potpisuje izvršna direktorica Milka Tadić Mijović.

Naslovna fotografija: Privođenje Gojka Raičevića

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *