Црна Гора одаје почаст митрополиту

Ковчег митрополита Амфилохија допремљен је данас око 14 часова у Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици, где ће сутра бити сахрањен.

Хиљаде верника у Подгорици раније се окупило испред Храма како би одали почаст вољеном владици. Од верника се захтева да држе дистанцу, а на платоу сви су дужни да обаве дезинфекцију руку и да узму маску.

Митрополија црногорско-приморска апеловала је да сви они који желе да одају почаст преминулом митрополиту Амфилохију то ураде придржавајући се прописаних мера због епидемијске ситуације.

Народ је ковчег са земним остацима митрополита дочекао и шпалиру и на коленима, а потом је уследило опело у Саборном храму.

У Подгорици је народ развио велики транспарент на крововима зграда на којем пише: „Ђедо, догодине на Ловћену“.

Света заупокојена Литургија блаженопочившем митрополиту Амфилохију пре тога одржана је у Цетињском манастиру.

Звона жалости одјекивала су Цетињем док народ у мимоходу одавао почаст владици. Око 13.00 часов ковчег је са упокојеним митрополитом испраћен пут Подгорице до Саборног храм Христовог Васкрсења, који блиста захваљујући овом вредном неимару не само овог храма, већ и бројним црквама и манастирима чију је обнову покренуо и завршио.

Ковчег са телом митрополита дочекао је шпали  од улаза у Подгорицу до храма, у коме је било хиљаде људи. Око два километара тог коридора људске почасти и захвалности у Црној Гори се не памти, кажу Подгоричани.

Монаси из Призрена, студенти и ђаци Призренске богословије, посветили су Тропар за Митрополита.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *