Političari, učite od folkloraša!

Danas je  utorak,

6. mart 2018.

 

Piše: Dejan GRUJIĆ

Hvala bogu pa prođoše izbori. Kako je to nekada davno opisao Nušić u „Ministarki“, izbori predstavljaju veliki stres za političare, pogotovu za njihove žene. Od njih je bolja čak i upala pluća.

Doduše, i običan svet se lako baca u vatrene okršaje i sučeljavanja, a pritom bar polovina ne izađe na izbore. Padao je prvo sneg, pa je prestao, a onda je krenula poznata beogradska košava pa je to bio izgovor da se ne izlazi iz kuća i stanova. Dobro, svako ko gubi, ima pravo da se ljuti i pronalazi razloge za neuspeh, ali ako im je za utehu, oni više nisu bivša vlast.

Nema više prozivki od strane aktuelne vlasti da je prethodna struktura bila loša, jer su ovi danas, isti oni od juče, čak i brojniji i jači nego ikada. Ako se stišaju strasti, a hoće, red je i da sada hladne glave posmatramo svet oko sebe koji ne izgleda baš šareno. U stvari, zavisi iz kog ugla želimo da gledamo u nešto dobro.

Meni je na primer, lepo to što su se nedavno srela dva folklorna društva iz Srbije i Hrvatske na Siciliji i opušteno uz tambure zapevali hitove iz regiona nekadašnje Jugoslavije. Neću da kažem ni srpske ni hrvatske, jer i dalje naivno doživljavam muziku iz nekadašnje države kao „našu“. Možda će me neko zbog toga osuđivati, ali iskren da budem, baš me briga. Ponosan sam na pančevačke i hrvatske folkloraše, to su ljudi posebnog kova. Njima nije bio potreban kvorum da naprave zajedničko veselje, a nije im smetalo ni da zajedno pevaju sve ono što vole bez brige kome to zapravo pripada.

Magazin, Balašević, Fosili, Miroslav, Dugme ili Čorba, pripadaju svima, pa neka se troši ta muzika koju su nam ostavili za sva vremena sve u zdravlju, slogi i veselju. A političarima bih posle svega preporučio da učine nešto slično, ako im nije stalo do rejtinga i ako im je stalo do boljeg života svih nas, glasača. Ne moraju da znaju da pevaju, dovoljno je da znaju reči. Dobro jutro!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *