Grad u kome se srpski jezik govori najpravilnije

Grad u kom se srpski jezik govori najpravilnije! A nije Užice, kao što se nekad mislilo!

Jedna od karakteristika našeg naroda je ta da smo podložni podelama u odnosu na to kakva nam je tradicija u nekom kraju, kakvi su specijaliteti, ustaljeni običaji, verovanja, društvene navike… Otuda i nadimci poput Čarapana, Ere i Lale… a o predrasudama da i ne govorimo.

Na toj listi podela našao se još jedan vrlo bitan aspekt – jezik! Da li ste se ikad zapitali postoji li neko mesto u Srbiji gde se govori najčistijim srpskim jezikom, sa svim pravilnostima u govoru koje moraju biti ispunjene?

Postoji jedan grad u Srbiji čiji stanovnici mogu biti ponosni kada je maternji jezik u pitanju, jer im je talenat pravilnog govora gotovo urođen!

Слика може припадати напољу и споменик

Reč je o Valjevu! Lingvisti kažu da je valjevski govor u Srbiji najpravliniji. Jezik valjevskog kraja odlikuju jezičko bogatstvo, logičnost i jasnost.

Znaju za svih 7 padeža i nepogrešivi su pri njihovom određivanju u izgovoru, čak i oni ljudi kojima obrazovanje i znanje o srpskoj gramatici i dijalektologiji nije najsvetlija tačka. Pravilno akcentuju reči i nisu lenji da to čine, to im je prosto urođeno.

Za Valjevce ostali stanovnici Srbije ljubomorno tvrde da oni prilikom izgovora često otežu. Međutim, Valjevci vole da kažu da oni to “pevaju“.

Oni će vam takođe reći da ih oslovljavate sa Valjevac i Valjevka, ili Valjevci, A ne Valjevčanin i Valjevčanka. Zabunu stvaraju gradovi poput Kraljeva i Užica, pa po analogiji Kraljevčana i Užičana mnogi za stanovnike Valjeva kažu Valjevčani.

Odmah iza Valjevaca, tu su i stanovnici Loznice (na slici gore), još jednog srpskog kraja koji se odlikuju pravilnim govorom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *