„Чекајући Хандкеа“ у Бечу

У организацији Културно просветног центра „Петровац на Млави“ и хуманитарне организације СПОЈИ из Инзбрука (Аустрија), грађани Петровца на Млави могли су да погледају Браничевску премијеру филма „Чекајући Хандкеа“, који се у биоскопској сали Петровца нашао одмах после светске премијере у Санкт Петербургу и Београду. Од идуће недеље филм креће и на турнеју по Аустрији, а кренуће од Инсбругка, Беча, Линца и Полтена.

Организација СПОЈИ је 2020/21. године подржала филм донацијом за постпродукцију. Премијеру у Петровцу на Млави је песмом отворила Певачка група „Ђурђевке“, а са тематиком филма публику су упознали председник представништва СПОЈИ у Србији Стеван Јаношевић и уредница културно уметничког програма Јасмина Бошковић.

Овај документарни филм кроз причу метохијске енклаве у Великој Хочи и њених становника који се боре да поставе плочу у част аустријског нобеловца Петера Хандкеа, на јединствен и веродостојан начин говори о трагичном животу Срба на Косову и Метохији.

Након филма је уследила дискусија са редитељем Гораном Радовановићем, на којој су присутни могли да постављају питања, али и да саслушају врло занимљиве ставове нашег великог редитеља. Овом приликом најављен је нови играни филм „Баук“ чија је тематика бомбардовање Савезне Републике Југославије 1999. године, а чије снимање креће управо 24. марта 2022. на дан када је пре 23 године кренула НАТО агресија на Србију и Црну Гору.

Премијеру су увеличали својим присуством Добрица Милосављевић, помоћник председника општине, протојереј-ставрофор Миодраг Вукосављевић и протојереј Миленко Лакић, часни оци петровачки, Небојша Стојадиновић, председник Ратних и мирнодопских војних инвалида Петровца на Млави, Дарко Прокић и Жељко Миљковић, ветерани са Косова и Метохије и Кошара, Никола Пајић, представник Салона керамике Пајић, као и Мирко Палевић, представник клуба Хемингвеј.

Прикупљено је 34.060 динара, а новац је намењен угроженим вишечланим породицама на Косову и Метохији и као подршка снимању филма „Баук“.

Филм „Чекајући Хандкеа“ приказаће се у Аустрији у наредним градовима и биоскопима:

Недеља, 20. марта 2022.у 18.00 часова:

– METROPOL KINO, Innstr. 5, 6020 INNSBRUCK

– HOLLYWOOD MEGAPLEX GASOMETER, Guglgasse 11, 1110 WIEN

– HOLLYWOOD MEGAPLEX PLUSCITY, Pluskaufstr. 7, 4061 PASCHING (LINZ)

– HOLLYWOOD MEGAPLEX ST. PÖLTEN, Engelbert-Laimer-Str. 1, 3100 ST. PÖLTEN

Сав приход од аустријске премијере биће намењен угроженим вишечланим породицама на Балкану и подршци снимању филма „Баук“, саопштава СПОЈИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *