Буњевци нису и никад неће бити Хрвати

Председник Савеза бачких Буњеваца Мирко Бајић данас је изјаву председника Хрватске Зорана Милановића, у којој Буњевце назива Хрватима, оценио непримереном председнику озбиљне европске државе, која подстиче и призива насилну асимилацију.

Бајић у саопштењу истиче да су Буњевци аутохтон јужнословенски народ, као што су и Хрвати и Срби, и подсећа да је на Великој Народној Скупштини у Новом Саду 1918. године, на којој је донета одлука о присаједињењу Војводине Краљевини Србији, међу свим делегатима било 84 делегата Буњеваца (један на 1.000 становника), и један делегат Хрват.

Наводи да то довољно говори о односу броја Буњеваца и броја Хрвата на овим просторима почетком прошлог века и додаје да крајем 19. и почетком 20. века Суботица није била „највећи хрватски град” нити је у Суботици било Хрвата.

“Хрватски језик се у Суботици није могао ни чути, јер га нико није ни користио, говорило се мађарски, српски и буњевачком икавицом. Буњевци, на жалост, јесу били изложени насилној асимилацији у Хрвате, што је 1945. године кулминирало срамном ‘наредбом’ тадашње комунистичке власти, којом је наређено да се сви Буњевци имају сматрати Хрватима, без обзира на личну изјаву“, наводи Бајић у саопштењу.

Он је оценио да Милановић својим изјавама подстиче и призива насилну асимилацију Буњеваца у Хрвате и истиче да је право свакога да се изјасни или не изјасни о националној припадности онако како сам осећа и жели, и да Буњевци то поштују.

“Буњевци имају свој Национални савет који се, узгред, бира на непосредним изборима јер, како наводи, има довољно Буњеваца уписаних у бирачки списак мањине, а Хрвати имају своје Национално Вијеће које се никад није бирало на непосредним изборима, јер се није довољан број Хрвата уписао у бирачки списак мањине“, наводи Бајић,

Он истиче да је Србија данас демократска држава која свим мањинама, па и Хрватима, омогућује да се национално изјасне, да негују своју традицију, културу и језик, а да су Буњевци поносни и захвални што их Србија препознаје као аутохтон јужнословенски народ.

“И поштује наше опредељење да смо у Србији данас једна од националних мањина, са свим правима и обавезама које имају и све друге националне мањине, и да нам једнако као и свима, омогућује неговање сопственог идентитета, традиције, културе и језика“, стоји у саопштењу председника Савеза бачких Буњеваца, преноси Танјуг.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *