Ево како ће се Данска отварати

Данска је живела затворена од Божића до Ускрса по грегоријанском календару, а сада су се влада и политичари на Кристијанборгу договорили да постепено отварају друштво, у различитим фазама са по две недеље између сваке, одмах после великог празника. Време између две фазе искористиће се за процену да ли је корона вирус сузбијен или се зараза поново шири. Ево плана:

6. април

Se kortet: Disse danske skoler har klaret sig bedst | BT Danmark - www.bt.dk

Према договореном споразуму 6. априла у клупе ће се вратити ученици од 5. до 8. разреда, али ићи ће сваке друге недеље. То се односи и на образовање младих и одраслих. Студенти завршних година студија који имају практичну наставу у образовању моћи ће пола времена да проведу на факултетима, а остали физички могу присутвовати предавањима 20 одсто времена.

Слободне професије попут фризера или масера такође ће почети да раде, али њихови клијенти морају да дођу са маскама и негативним тестом на корону.или са доказом да су вакцинисани или да имау антитела после прележане коорне.

13. априла

 

Dansk tøjkæde lukker 60 butikker og forhandler huslejekontrakter

Отварају се тржни центри мањи од 15 000 квадрата и радње у мањим тржним центрима и робним кућама.

21. априла 

Уколико зараза буде и даље под контролом 21. априла биће дозвољен рад великим трговачким центрима. Отвориће се и ресторани, али моћи ће да се једе само на отвореном. Предвиђено је да се овог датума отворе музеји, уметничке галерије и библиотеке са пропусницом за корону (негативан тест, доказ о вакцинацији или да имају антитела после прележане короне). Такође овог датума отвориће се спортске хале за децу и младе испод 18. година.

6. маја

Ресторани и кафићи врата отварају 6. маја уз одговарајући „корона пасош“. Тог дана почеће да ради позоришта и биоскопи и спортови у затвореном за старије од 18. година.

21. маја

За два месеца Данска ће се практично потпуно отворити ако то прилике са короном буду дозвољавале односно ако зараза буде под контролом. То значи све активности у области спорта, забаве и дружења. У забавним парковима и зоолошким вртовима биће отворени и садржаји у затвореним просторима. Затим, дневне и вечерње школе. Маске ће бити обавезне као и негативан тест и доказ или доказ о вакцинацији.

Планирано је да се до краја маја вакцинишу све осетљиве катогорије грађана и сви старији од 50 година. Почетак јуна, како је планирано, за Данску би могао да буде прекретница ка потпуном отварању и враћању нормалном животу и активностима. Данске власти верују да ће и после овог рока можда остати ограничења на путовања, велике догађаје и ноћни живот. Али, процене о томе даваће Епидемиолошка комисија, која би са неким проценама могла да се огласи средином априла.
То се односи на веће догађаје у култури, попут фестивала и на фудбалске стадионе. Нема сумње они ће бити последњи који ће бити отворени за посетиоце.

План вакцинације у Данској можете погедати овде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *