Zeleni sertifikati za putovanja u zemljama EU

Evropska komisija predložila je danas stvaranje digitalnih zelenih sertifikata, kako bi se olakšalo slobodno kretanje u Evropskoj uniji tokom pandemije.

Digitalni zeleni sertifikat biće dokaz da je osoba vakcinisana protiv kovida 19 ili dobila negativan rezultat testa ili se oporavila od kovida 19 i ima antitela.

U Evropskoj komisiji kažu da njihov predlog sertifikata prihvata potvrde o vakcinaciji vakcinama koje su dobile odobrenje za promet širom EU, ali da države članice mogu odlučiti da prihvate i druge vakcine kao uslov slobodnog putovanja na njihovoj teritoriji.

Sertifikati će biti dostupni za sve građena EU, priznati u svim zemljama EU, biće besplatni i izadavaće se u digitalnom ili papirnom formatu.

„Namera nam je da ovim sertifikatima pomognemo zemljama članicama da vrate slobodno kretanje na bezbednan, odgovorn i kredibilan način”, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Sertifikati će sadržati ograničeni skup informacija kao što su ime, datum rođenja, datum izdavanja, relevantne informacije o vakcini (testu), oporavku i jedinstveni identifikator potvrda.

Digitalni zeleni sertifikat će važiti u svim državama članicama EU, u Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švajcarskoj, i biće davani za građane EU i članove njihovih porodica bez obzira na nacionalnost, kao i za nosice boravišnih dozvola u EU.

U Komisiji navode da će sistem digitalnih zelenih sertifikata biti „privremena mera“, koja će biti suspendovana čim SZO proglasi prekid pandemije kovida 19.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *