Branku Dimoviću nagrada bratstva „Sveti Jovan“

Bratstvo „Sveti Jovan“ tradicionalno slavi Jovandanj u švedskoj prestonici sa članovima porodice i brojnim prijateljima 

U prelepoj istorijskoj Van Der Nootska palati u Stokholmu održana je tradicionalna svečana proslava bratstva „Sveti Jovan“. Članovi sa porodicama i prijateljiima Bratstva okupili su se da proslave jedan od najvećih hrišćanskih svetaca, Svetog Jovana Krstitelja.

Опис није доступан.

Bratstvo tradicionalno slavi ovaj veliki praznik u Švedskoj prestonici. Svake godine pa i ove proslavi su prisustvovali mnogobrojni gosti iz Švedske i inostranstva. Kao sto to i obično biva, bilo je to veče za pamćenje. Gosti su se okupili u predvorju drevne „Svedenborgs”sale gde im je služen aperativ za dobrodošlicu. Gosti su zatim sprovedeni do svojih mesta i usledio je tradicionalni „Bratski marš“.

Marš uvek izvode najmanje četiri barjaktara. Prvi barjaktar nosi Švedsku zastavu, koga prati predsenik Bratstva, a za njim sledi barjaktar sa zastavom Bratstva Sveti Jovan, koga takodje prati četvrti barjaktar kao čuvar marša. Marš Bratstva izvode članovi Saveta Bratstva i simbolizuje hod braće kroz život pun izazova, kao i da brat nikada ne hoda sam i da uvek može da računa na podršku svoje braće.

Опис није доступан.Po završetku marša, sadašnji predsednik Goran Popov pozdravio je sve prisutne i ukratko upoznao goste sa aktivnostima u toku protekle godine i ciljevima za budućnost. Bratstvo se tradicionalno zahvalilo predsedniku poklonom, svečanim vinom Bratstva Sveti Jovan, a zatim je budući predsednik Bratstva, Toni Čakovski, predstavio večernji program.

Bratstvo je dodelilo zahvalnicu profesoru Dušku Topaloviću za uspešno odradjene projekte u predhodnoj godini. Ovogodišnje sportske stipendije predstavili su Dragan Parezanović i Goran Popov. Medju prisutnim sportskim stipendistima izdvajamo vaterpolo reprezentativca Kraljevine Švedske, Ivana Dimića kao i mladog hokejaša Janka Alijevića. Studentske stipendije uručio je Stevan Filipović. Stipendije su pripale: Nini Dereban, Filipu Markoviću i Đurđini Ćirić.

I ovog puta dodeljena je prestižna nagrada „The Crystal Award“. Nagrada se dodeljuje osobama koje su se istakle u oblasti filma, pozorista i medija i pripala je ove godine srpskom reditelju i producentu iz Norveške Branku Dimoviću Dimeskom za dokumentarni filmo „Logori smrti u Karašjoku“ kao i igrani film“33 anđela“.

Опис није доступан.

Bratstvo je takođe odlučilo da dodeli nagradu ”Lifelong Achievement” (za životno delo), 70-to godišnjem, bivšem Predsedniku opštine u dva Švedska grada, Miomiru Serbinsonu. Nagrada je dodeljena za njegovu uspešnu i bogatu karijeru, kao i veliki rad u mnogobrojnim zemljama sirom sveta kao predstavnika Švedske organizacije SIDA.

Gosti su bili počašćeni menijem od tri jela i vinima Bratstva. Za muziku se pobrinuo orkestar Acustico iz Malmea, koji je pomogao da atmosfera bude na visokom nivou u toku cele večeri.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *