Браћо, мирно предајте власт!

Црна Гора је једина тоталитарна држава која је на изборима које организује диктатор по његовим “правилима” побједила диктатора. То је дух слободе и отпора који се развио на величанственим литијама и који сам још једино видио у Пољској, када је католичка црква снажно подржала синдикат “Независност” и када је Папа Јован II дао кљуЧни допринос за слом комунизма, саопштио је један од лидера ДФ и предсједник Покрета за промјене, Небојша Медојевић.

Његов говор на историјском митингу, који је одржан у комунистичкој Пољској која је била под управом генерала Јарузелског, завршио је са порукома да сви Пољаци и католици морају бити солидрни. Ове ријечи пољски народ је доживио као отворену подршку синдикату Солидарност и њиховом вођи Леху Валенси који је био у кућном притвору.

„Не плашите се, промените лице Земље. Наша нација се буди, остале нације се буде.“

Он је надахнуо народ, који се у међувремену организовао у синдикат „Солидарност“. Због тога је Лех Валенса изјавио да „папи припада 50 одсто заслуга за рушење комунизма“, наводи се у саопштењу.

„Литије су надахнуле нас народ и повеле га до слободе. Ако је Папа Војтила имао 50% заслуга за пад комунизм , онда макар толико има заслуга и Митрополит Амфилохије за рушење последње цигле из Берлинског зида, бријање последњег Стаљниновог брка и пад последње комунистичке владе у Европи„, истиче Медојевић.

Према његовим ријечима, задатак ове Владе је, због тога, историјски. Ова Влада мора да демонтира последњи комунистички торалитарни систем у Европи.

„Ово није само пука промјена власти. Ово је историјски момент за стварање чврстих темеља слободне, демократске и правне дрзаве. За остварење овог циља потребне су радикалне политичке и институционалне реформе – забрана рада ДПС као политичког крила мафије, укидање тајне политичке полиције УДБА и отварање досијеа, темељна лустрација и чишћење институција од непријатеља демократије и оних који су масовно кшсили људска права. Зато су опасне приче да се ништа неће промјенити. Напротив. све ће се промијенити из темеља. Неће бити освете, одмазде, монтираних случајева, лажних суђења и наручених оптужница и пресуда. Јер ми нијесмо они. Ми смо демократе, реформисти и вјерујемо у владавину закона и независност институција„, наглашава Медојевић.

Али да би институције постајале независне и сназне, даље наводи, из њих треба одстранити одмах све оне који су радили противуставно, противзаконито, кршили људска права и вршили прогон невиних људи. Посебно они који су по налогу комуниста прогонили политичке неистомисљенике и опозицију.

„То није освета. То је транзициона правда. Зато је важно да Комунистичка власт мирно преда власт. Овај пут Ђукановић не смије да користи силу, мафију, Катнића и Меденицу, медијске послушнике да изазове било какав инцидент. Ђукановић је добио јасну поруку са важних адреса са Запада које су га од 1998. подржавале и жмуриле на стварање приватне државе у власниству мафије. “Мораш омогућити мирни изборни дан пребројавања гласова и признати вољу народа на изборима”. И није било никаквог инцидента, нема ни приговора ДПС губитника на записнике. Сада се појављују разне информације, како ће Мило и Ацо, уз помоћ УДБЕ и њихових чланова мафије да инсценира неке тешке инциденте на сјутрашњем митингу опозиције и да за то оптужи ДФ„, казао је Медојевић.

Ђукановић је добио још једну поруку са истих важних адреса запада: „Мирно предај власт“.

„Ђукановић зна добро шта значе те поруке и какве су последице игнорисања тих порука. Ако Ђукановић организује макар и најмањи инцидент и ако падне кап крви, он аутоматски постаје пријетња миру и стабилности у региону и угрожава виталне интересе западних земаља и НАТО. Било какви инциденти и злоупотреба полиције, мафије, УДБЕ, тужилаштва и судова и опструкција мирне транзиције власти, само ће убрзати политички крај Ђукановића и ДПС. То би било оцјењено као државни удар и државни тероризам и најкраћи пут за доживотну робију и хитну забрану рада ДПС„, закључио је Медојевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *