„Американски Србобран“ напунио 114 година

На данашњи дан (18. јануар) 1906. године, у Питсбургу, САД, је објављен први број листа „Американски Србобран“, чији је први уредник био Миливој Бузаџић.
„Американски Србобран“, као званична публикација Српског народног савеза у САД, чији су оснивачи Адам Маравић, Сава Хајдин, Миле Касар, Петар Хајдин и Симо Лапчевић, после београдске „Политике“ најстарији је лист који се у континуитету штампа до данашњег дана.
Са преводима на енглески језик, „Американски Србобран“ је новина са најдужом и најбогатијом традицијом, прави одраз историје Срба у САД-у, али и у отаџбини. У овој новини су објављиване информације које су у комунистичкој Југославији биле забрањене, па ће будући историчари српског народа морати завирити и у њихову архиву, како би имали тачну представу у прошлим, најчешће у јавности искривљеним догађајима.
До 1916. године, новине су излазиле као недељник, да би потом биле објављиване свакодневно и искључиво на српском језику и ћирилици, све до 1930. године. Да би привукао прву генерацију српских имиграната који су одрасли говорећи енглески као матерњи језик, „Американски Србобран“ је увео чланке и на енглеском језику, како би одржао везу између потомака Срба и српске традиције и обичаја.
 Данас, „Американски Србобран“ се објављује два пута месечно на енглеском и на српском језику (искључиво на ћирилици). После Другог светског рата дистрибуција „Американског Србобрана“ била је строго забрањена у Брозовој тоталитарној Југославији, због истине коју је новина публиковала.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *