Бошњаци покушали да спрече парастос на Влашићу

Парастос на платоу Меокрње на Влашићу за 21 српског борца које су убили припадници муслиманских снага у протеклом рату покушало је да спречи стотињак Бошњака, који су стигли са ратним заставама Армије РБиХ.

До већих инцидента није дошло због прибраности учесника окупљања и припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске, који нису насели на провокацију Бошњака јер су донели ратне заставе на место великог страдања српских бораца, јавио је дописник Срне.

Ово место на платоу Влашића припада Републици Српској и ту се већ другу годину служи парастос за 21 српског борца који су страдали у муслиманским офанзивама на ову коту 1992. и 1994. године. Али на истом платоу на Влашићу Бошњаци су дошли да обележе страдање припадника Армије БРиХ у протеклом рату, као и учесника НОР-а.

Председник општинске Борачке организације Миладин Савановић истакао да је ово после 28 година други долазак на Меокрње, место великог страдања српских бораца, те најавио да ће се у будућности сваке године на данашњи дан окупљати на овом месту.

“Јунаштво српских бораца који су бранили Меокрње никада неће бити заборављено. Настојаћемо да заједничким снагама са руководством општине Kотор Варош подигнемо спомен-обележје и поставимо заставу Републике Српске на ово место страдања”, рекао је Савановић.

Парастосу српски борцима присуствовали су ужи чланови породица погинулих, те њихови саборци, који су учествовали у борбама за Меокрње 1992. и 1994. године.

Тада је, бранећи границу општине Kотор Варош, рањено 18 бораца 22. Пешадијске бригаде, а три су заробљена. Иако је та тачка изгубљена, даља офанзива непријатељских муслиманских снага према Kотор Варошу је заустављена и консолидована је линија одбране, која је очувана до завршетка рата.

Парастос је служио протојереј Станоја Зељковић, а венце су на спомен-обиљежје положили замјеник начелника општине Kотор Варош Младен Тривуновић и предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић.

На Меокрњу су живот за одбрану Републике Српске положили Зоран (21) и Јован Ђекановић (37), Миленко (43) и Љубомир Стојановић (29), Стаменко (34) и Драган Смиљић (33), Зоран Цицмановић (30), Љубоја Гаврић (36), Младенко Гелић (25), Слободан Јурић (26), Бранислав Kрагић (25), Жељко Марковић (20), Маринко Пејић (22), Алекса Тепић (41), Благоја Јолџић (38), Неђо Ђурановић (33), Ново Чупић (36), Стаменко Бабић (36), Велибор Kатана (20), Томо Kерезовић (35) и Драгомир Сакан (35).

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *