Одлазак певачице анђеоског гласа

Позната фолк певачица Мерима Његомир, жена анђеоског гласа, преминула је у 69. години после краће болести. Пре неколико дана медији су пренели да се певачица не осећа добро.

Ову информацију  је кроз сузе потврдила њена ћерка Љубица.
„Тачно је“, кратко је рекла.

Снимила је више од 25 албума и отпевала неке од безвременских хитова као што су „Иванова корита“, „Рузмарин“, „Због тебе“ и многе друге, пишу Новости. Важила за једну од најистакнутијих српских певчица народне музике. Добитница је великог броја признања, међу којима су: Вукова награда за допринос српској култури коју је она добила као једина певачића народје музике.

Foto: Printskrin/TV PrvaМерима Његомир је била прва од свих певача народне музике која је одржала концерт на Коларцу. Отпевала је чувене хитове, које никада нећемо заборавити: Иванова корита, Рузмарин, Због тебе, Што је лепо кад се неко воли, Опило нас вино, Да није љубави твоје, Памтим још, Кад зашкрипи капија, Зелене су очи твоје, Мезимица…

Осим компонованих, њен репертоар чине и изворне песме шумадијског, врањанског, црногорског и косовског мелоса, севдалинке, староградске песме, руске песме и романсе, као и песме на двадесет страних језика, међу којима и на кинеском, хебрејском, грчком, италијанском, мађарском.

Мерима је одрасла у насељу Калварија у Земуну, па је након завршетка основне школе стекла и средње образовање у Вишој туристичкој школи, са којом је упоредо похађала и средњу музичку школу Коста Манојловић“ у Земуну, одсек за соло певање, у класи професорке Милице Поповић.

Занимљива је и чињеница да је Мерима своју љубав према певању, стекла док је као мала слушала своју мајку која пева уз хитове са популарног „Радио Београда“, те је и сама покушавала да уз мајку пева, али како је говорила, њена мајка је сматрала да Мерима уопште нема талента, и да стално фалшира, и да је није подржавала у намери да се бави музиком.

Своју музичку каријеру, певачица је започела 1972. године, када је у пратњи оркестра „Цитадела“, почела да наступа у једној локалној кафани, и то само повремено певајући за своје друштво и драге пријатеље, али је касније почела и да често наступа са поменутим оркестром у познатом ресторану „Романитар“, када је научила довољно песама да осмисли свој репертоар.

Управо на једном од њених наступа, младу Мериму Његомир је чуо и тадашњи уредник „Радио Београда“, Светомир Шешић Шеле, који ју је позвао да за поменуту станицу сними две песме, које су и данас у архиви „Радио Београда“ – „Идем путем, песма се ори“ и „Бисенија“.

Преокрет у музичкој каријери познате певачице, те и њен успон, је настао 1977. године, након што је упознала познатог певача Предрага Живковића Тозовца, који јој је компоновао две песме за први албум који је 1978. године издала позната музичка кућа „Југотон“.

Мерима Његомир је учествовала на преко 45 фестивала у периоду од 1979. до 2011. године (где је освојила прву награду чак на двадесет фестивала), те је снимила и преко сто снимака за „радио Београд“, где је интерпретирала српске изворне песме.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *