Bosna ima drugu najveću dijasporu u svetu!

Da građani Bosne i Hercegovine, uglavnom mladi, napuštaju svoju zemlju je već poznata činjenica. Državne institucije nemaju egzaktne podatke koliko ljudi je otišlo iz BiH proteklih godina, ali se pretpostavlja se da je reč o više desetina hiljada ljudi.

Forbes je objavio statistiku zemalja sveta koje imaju najveću dijasporu, a Bosna i Hercegovina zauzela je visoko drugo mesto od ukupno 151 zemlje.

“Bosna i Hercegovina koja je proglasila nezavisnost 1991. godine tokom raspada komunističke Jugoslavije i nakon toga doživela krvavi rat, a 2020. godine imala je 34 posto stanovništva koje je živelo u inostranstvu”, navodi Forbes.

Prema podacima iz 2021. godine, BiH je za deset godina napustilo 200.000 građana. Na prvom mestu je Gvajana, na trećem Albanija.

Za Albaniju ističu kako je, nakon 40 godina komunizma i međunarodne izolacije, građanski rat i ozbiljno loše upravljanje finansijama držalo tu zemlju u teškom stanju 1990-ih. Danas, navodi Forbes, skoro trećina stanovništva živi u inostranstvu.

“Zemlje koje su trenutno ili su nedavno bile upletene u rat i sukobe također se značajno pojavljuju na listi. Sirija, nacija od oko 28 miliona stanovnika, sada ima osam miliona njih ili oko 30 posto, koji žive u inostranstvu. Južni Sudan, gde je građanski rat zvanično završio 2020, ima udio dijaspore od 21%”, navodi Forbes i dodaje da najveći dijasporu ima Palestinu. Čak 45 posto Palestinaca je rođeno u inostranstvu.

Najmalobrojniju dijasporu imaju SAD koje se nalaze na 151. mestu sa 1 odsto dijaspore. Potpuna lista još nije objavljena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *