Blagoslov patrijarha za Susrete matice i rasejanja

Piše: Marko Lopušina

U Patrijaršijskom domu u Sremskim Karlovcima sutra u subotu 27. juna Udruženje matice, dijaspore, Srba u regionu i prijatelja Srbije – “Koreni” održava Vidovdanske susrete matice i rasejanja. Blagoslov za Vidovdanske susrete kao sabor svih Srba sveta dao je patrijarh srpski gospodin Irinej. Domaćin ovog susreta Srba na sveti praznik Vidovdan je episkop sremski Vasilije.

-Vidovdanski susreti udruženja “Koreni” i SPC trajaće dva dana u Patrijašijskom domu Eparhije sremske u Sremskim Karlovima i u manstirima Srpske pravoslavne crkve na Fuškoj Gori. Cilj nam je da okupimo predstavnike srpskih iseljenika iz čitavog sveta i Srbe iz otadžbinskih zemalja kako bismo dali punidoprinos izgradnji moderne države Srbije na temeljima vrednosti iz prošlosti, a u skladu sa današnjim vremenom i vrednostima – ističe Milan Gutić, glavni organizator ove manifestacije.

“Koreni” su osnovani prošle godine na predlog Srba iz Švajcarske, Srbije i Republike Srpske. Udruženje okuplja naše ljude iz otadžbinskih zemalja i rasejanja, kao i prijatelje srpskog. Ima svoje odbore u Beogradu, Banja Luci, Loparima, Cirihu, Kraljevu, Čačku, Zrenjaninu, Kikindi, Kaću, Vrbasu, Novom Sadu, Nišu i  Bijeljini. Planira otavranje odbora i širenja srpske saradnje u Beču, Bratislavi, Temišvaru, Budimpešti i Berlinu.

Vidovdanski susreti matice i rasejanja u Sremskim Karlovcima 27. juna počeće jutarnjom molitvom i nastaviti sa međusobnim upoznavanjem, predstavljanjem i razgovorima delegata odbora udruženja “Koreni” iz Srbije, Republike Srpske, Evrope i sveta. Oko deset sati počeće sa radom Godišnja skupštinu udruženja na kojoj će se razmatri izveštaji o radu u proteklom periodu i usvojiti Program rada za narednih godinu dana.

Na posebnoj Osnivačkoj skupštini doneće se odluka o formiranju Republičkog saveza i Pokrajinskog saveza udruženja “Koreni” u Srbiji.

-U 13 sati u hramu Svetog Nikolaja počinje Vidovdanska slava našeg udruženja. Domaćin slave je Stojan Stevanović, osnivač i predsednik Udruženja „Koreni“, poslovni čovek i patriota iz Ciriha, koji će sa episkopom Vasilijem i kumom slave lomiti slavski kolač – najavio nam je Milan Gutić.

Slavsko veselje i Vidovdanski susreti matice i dijaspore nastavlja se uveče u Vrdniku. U manastiru Ravanica biće izveden umetnički program i koncert čuvara srpske muzičke baštine Miše Blizanca i tamburaškog orkestra.

U nedelju, na Vidovdan, delegati matice i rasejanja prisustvovaće Vidovdanskoj liturgiji u manastiru Velika Remeta, koju će držati episkop sremski Vasilije sa sveštenicima. Delegati i gosti obići će i druge srpske manastire na Fruškoj Gori.

Na Vidovdanske susrete u Sremskim Karlovcima pozvani su kao počasni gosti predsednik i premijerka Srbije, članovi Vlade Srbije, patrijarh srpski, članovi Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve, kao i mnogi drugi zvaničnici.

Naslovna fotografija: Vladika Vasilije sa vernicima u Sremskim Karlovcima

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *