Дан кад нас је напустио искрени пријатељ

Почетком августа 1929. године изненада је преминуо др Арчибалд Рајс. Узрок смрти је био мождани удар који је уследио након вербалног сукоба са угледним београдским архитектом и бившим министром Миланом Капетановићем.

Наиме, како је Рајс живео уз сам пут ка Топчидеру, на имању које је назвао Добро поље, поред његове куће је постојао пут којим је било забрањено кретање теретних возила. Милан Капетановић је имао вилу изнад Рајсовог имања и послао таљиге да баш тим путем превозе огрев до његове виле. Рајс је због тога негодовао и забранио таљигашима да туда возе, наводећи да је то забрањено, да се диже велика прашина која улази у његову кућу и да се сам пут руинира.

Кобног дана, на самом почетку тог путића, Рајс се нашао са пријатељем из Француске, који је ту паркирао ауто, што је обуставило превоз дрва. Та вест је стигла до Капетановића и он је дошао на лице места да види шта се дешава. Сазнао је да се Рајс због свега љути и ушао у вербални сукоб са њим. Након неколико минута Рајсу је позлило и пао је на земљу. Притрчала је супруга његовог синовца у сузама га однела у спаваћу собу где је Рајс после неколико минута преминуо.

Последње речи су му биле: „Зашто плачете. Немојте плакати.“ Доктор је у извештају написао да је смрт наступила у тренутку јаке љутине и напраситости услед чега је једна вена прсла и крв се почела изливати у мозак.

Након смрти отворен је његов тестамент у коме је изразио жељу да му се тело сахрани у Београду, а срце однесе на Кајмакчалан. Срце је извађено сутрадан у Општој државној болници, а потом су посмртни остаци пренесени у Официрски дом, где су били и изложени на почасном катафалку, све до сахране, која је обављена 10. августа 1929. године на Топчидерском гробљу.

Сахрањен је по православном обреду, крај своје миљенице мале Наде Фавра која је преминула две и по године пре њега.

Извор: Време, 9. август 1929. године (текст и фотографије на фејсбук страници  пренео Милорад Стокин)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *