Amerikanci srpske ratare proglasili „herojima naroda“

Kada su Saša Beljić i druga dva člana „Prve agrarne asocijacije“ iz sela Medveđa kod Trstenika čuli za mogućnost da 2005. pruže pomoć žrtvama uragana Katrina, odmah su priskočili. Ova tri čoveka, koji su od američkog naroda dobili sredstva za razvoj poljoprivrede poklonili su 500 dolara stanovnicima Nju Orleansa.

„Možda je deo pomoći koju smo mi primili zapravo došla iz Nju Orleansa,“ kaže Beljić i dodaje: „Ovo je naš način da kažemo hvala“.

Beljić i njegove kolege iskoristili su pomoć od USAID-a za osnivanje agrarne asocijacije. Dvanaest članova ove asocijacije bavi se proizvodnjom visokokvalitetnog povrća.

Njihov rad uključuje i značajne projekte poboljšanja kvaliteta života u lokalnoj zajednici. Ova asocijacija je izgradila kuću u selu Medveđa za devetočlanu romsku porodicu, kupila i instalirala sistem za grejanje za lokalno zabavište i opremila lokalnu osnovnu školu kompjuterom.

U kratkom pismu priloženom poklonu žrtvama uragana, zamolili su primaoce njihovog poklona da budu „hrabri i da veruju“ u budućnost. Strpljenje i upornost, savetuju oni, provešće ih kroz iskušenja koja nosi ovaj uragan.

U znak zahvalnosti “Prvoj agrarnoj asocijaciji” a narodana ovom plemenitom gestu srpskih farmera, ambasada SAD u Srbiji na svečanoj proslavi Dana Nezavisnosti 4.jula 2007.godine u američkoj rezidenciji u Beogradu proglasila ih je za “Heroje svoga naroda”.

To je bilo prvi put u istoriji odnosa SAD-a i Srbije da jedan farmer iz Srbije bude gost jednog američkog ambasadora.

Donacija “Prve agrarne asocijacije” iz Medveđe kod Trstenika američkom narodu pogođenom katastrofom bila je simbolična i imala je za cilj da i druge podstakne da pomognu. Nažalost, bila je u tom trenutku jedina iz Srbije i jedina iz više od 40 zemalja kojima američki narod preko USAID – US Agency for International Development pomaže.

“Prva agrarna asocijacija” nije zaboravila na pomoć koju je američki narod slao našim zarobljenicima u nacističkoj Nemačkoj za vreme drugog svetskog rata.Ovo je bila prilika da to i kažu američkom narodu.

Ovaj gest plemenitosti i saveta iz srca predstavljaju više od skromnog priznanja njihovog sopstvenog strpljenja tokom teških vremena. Oni su i dokaz veza koje se stvaraju kroz pomoć koju SAD pružaju razvoju Srbije.

Izvor: USAID

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *