Aleksandar svakog dana pročita po jednu knjigu

Aleksandar Pejčinović (11) iz Beograda, učenik Osnovne škole “Milan Rakić”, jedan je od onih dečaka koji bi mogao biti uzor svojoj, ali i drugim mladim generacijama.

Na svetao primer ovog vrednog đaka ukazala je na društvenohj mreži Tviter i Danica Grujičić, načelnica Odeljenja na neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije.

“Oduševljena sam, Aleksandrom Pejčinovićem koji ima 11 godina i prošle godine je u toku tih 365 dana pročitao 300 knjiga! A kosu je počeo da pušta kako bi donirao deci oboleloj od raka! Ovakvi mladi ljudi bi trebalo da se promovišu na naslovnim stranama kao uzori svojoj generaciji”, napisala je ova ugledna lekarka na Tviteru uz Aleksandrovu fotografiju.

Za ovog nesvakidašnjeg dečaka čulo se nedavno na dodeli nagrade “Čitalac godine”, koju dodeljuje Biblioteka grada Beograda. Zvuči skoro neverovatno da je Pejčinović skoro svakog dana pročitao po jednu knjigu, ali on samouvereno ističe da je to samo deo knjiga koje je pročitao u biblioteci, a da ni sam ne zna koliko mu je još prošlo knjiga “sa strane”.

-Ako mi se štivo dopadne mogu dag a “progutam” i za pola sata. Iz biblioteke je odjednom moguće pozajmiti deset knjiga, pa najčešće tako i činim, ali čitam i knjige koje imamo kod kuće.Nikada nisam merio koliko mi je vremena potrebno da pročitam jednu, pošto sve zavisi od toga koliko mi je zanimljiva, koliko sam skoncentrisan – ispričao je medijima Aleksandar posle dodele priznanja, glavni “kritičar” svojoj mami Milici koja je književnica.

Naučio je da čita sa tri godine, najpre sričući slova i brojeve sa registarskih tablica, bilborda, naziva radnji i firmi. Potom je listao slikovnice i enciklopedije, a, sa početkom školskih dana, postao je i redovni osvajač „čitalačke značke“. Ovo priznanje dobijaju učenici koji pročitaju zadate knjige, zabeleže svoje utiske o njima, i kasnije ih na zajedničkom času u školskoj biblioteci analiziraju. Kako Aleksandar objašnjava, najčešće pročita knjigu i ne znajući da je predviđena programom za lektiru.

Iako mu čitanje ništa nem ož zameniti ovaj svestrani dečak nalazi vremena i za druge aktivnosti. Okušao se u raznovrsnim sportovima, a trenutno aktivno trenira folklor i košarku, i uči engleski.

-Nemam ništa protiv televizije, računarskih igrica i društvenih mreža, u slobodno vreme – ističe Aleksandar, dodajući da ih sebi ograničava na sat i po dnevno.

Od mnogobrojnih knjiga koje je do sada pročitao Aleksandar izdvaja pet koje toplo preporučuje svojim vršnjacima: “Robinzon Kruso”  Danijela Defoa, “Baka gangster“ Dejvida Valijamsa, “Hajduci” Banislava Nušića, “Zagonetne priče” Uroša Petrovića i sve knjige iz serijala “Džeronimo Stilton”.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *