„Zlatni rez 42′“ novi film o zlu na Kozari

Snimanje filma ‘Zlatni rez 42’ reditelja Lordana Zafranovića o stradanju Kozaraca u Drugom svetskom ratu po scenariju Arsena Diklića iz 1986. godine počeće 21. avgusta, a snimanje bi trebalo da traje godinu dana, najavili su producenti u sredu.

Tekst „Deca Kozare“ napisao je Arsen Diklić daleke 1986. godine, Zafranović ga je adaptirao i uveo nove scene, kako bi što vernije dočarao događaje iz leta 1942. godine, navodi se u saopštenju.

„Dugo sam pripremao ovaj film i pravim ga da se ne zaboravi. Ovo je film o zlu, kojim želim da zaustavim svako dalje zlo. Film je umetnički krik da se zlo nikada više ne ponovi“, rekao je ranije, tokom priprema za snimanje, Lordan Zafranović.

Očekuje se da će na prvom panelu biti glumac Predrag Miki Manojlović, kome će se u kasnijim fazama snimanja pridružiti Leon Lučev, američki glumac balkanskog porekla Džek Dimić, Irfan Mensur i drugi.

Scenografija se, prema Zafranovićevom dizajnu, priprema na području Gradiške, u Bosni i Hercegovini, a producenti su najavili da će glumačku ekipu činiti glumci iz cele bivše Jugoslavije.

Reditelj Lordan Zfranović rekao je, najavljujući film, da on donosi važnu poruku – da je suživot na našim prostorima moguć.

„Kao što kažu – ne treba zaboraviti zlo, ali treba živeti zajedno. Tu smo gde jesmo. Bez obzira na sve istorijske sukobe, balkanski narodi moraju pronaći način da žive u dobru, a ne u zlu“, naglasio je Zafranović.

Autorski tim činiće više od 60 profesionalaca iz celog regiona, a projekat će se raditi iz dva dela i planirano je da traje skoro godinu dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *