Златна медаља Земљорадничкој задрузи Азања

Пише: Душан Марић

Међу добитницима признања које је председник Србије Александар Вучић јуче поделио поводом Сретења – Дана државности републике је и Земљорадничка задруга Азања из истоименог села код Смедеревске Паланке.

За заслуге у организовању и репрезонтовању задружног пословања, како пише у образложењу, овој установи припала је Златна медаља за заслуге.

У име колектива високо признање примио је Родољуб Станимировић, директор задруге. Иначе, Станимировић је заменик председника Скупштине општине Смедеревска Паланка а на изборима 3. априла кандидат је изборне листе „Александар Вучић – Заједно можемо све“ за народног посланика у Скупштини Србије.

Задруга у Азањи постоји 128 година и једна је од најдуговечнијих у Србији. Основана је 22. марта 1894. године од стране тадашњег председника азањске општине Милије Батинића и локалног ентузијасте Панте Мајсторовића.

Седиште задруге је у згради која је подигнута у центру села а која је због својих архитектонских одлика проглашена за споменик културе. Грађевина је подигнута од 1920. до 1927. године. Занимљиво је да улица у којој се зграда налази носи управо име Милије Батинића.

У периоду после Другог светског рата у склопу задруге радили су млин, ветеринарска станица, живинарска фарма и продавнице, са више од 200 запослених.  Имала је више од 1.000 копераната од којих је откупљивала и до 400 вагона шећерне репе и скоро два милиона литара млека. Некада је у власништву имала више од 1.000 хектара земљишта.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *