Живот у логору у дневнику Богосава Банића

Бројна средства јавног информисања извештавају о томе да је Музеј жртава геноцида из Београда богатији за оригиналну историјску грађу о нашим заробљеницима у немачким логорима.

Богосав Банић био је припадник Војске Краљевине Југославије, заробљен 1941. и спроведен у логор Либенау, под бројем 36877. Иза њега су остали дневник и споменар, које је његов потомак недавно поклонио Музеју жртава геноцида. Ова историјска грађа о животу у радном логору садржи обиље података о Банићевим сапатницима, логорашима, као и фотографије, записе и илустрације. Како тврде у Музеју, реч је о првом документу те врсте који се нашао у њиховој збирци.

У споменару, Банић је сакупио основне податке о логорашима са којима се дружио, њихова имена, имена логора кроз које су прошли, евентуално фотографије, логорске бројеве, адресе после изласка на слободу и белешке које су оставили у знак сећања, баш као у дечјим споменарима из школе. Неки су цртали срца, други лепили пресовано цвеће. О некима је писао сам Банић, док су други писали њему.

Неки записи су на српском, а други на немачком и потписале су их девојке са којима се Банић очигледно зближио током принудног рада у заробљеништву.

На једној страни је црно-бела фотографија младе жене са троје деце. Она стоји, док малишани седе у довратку куће. Банић је крај фотографије записао: „Успомена на Агнесу. Сећање на ову девојку са дечицом, где сам провео прве дане робовског живота.“

На другој фотографији је мушкарац са хармоником. Његов логорски број био је 36750. Између осталог, он Банићу пише: „Успомена другу Банићу Богосаву на заједно проведене дане ропства, као и на једну радну команду где смо се заједно, из дана у дан, мучили са тешким и мучним радовима, не знајући језик народа који ти заповеда…“. Овај „одани друг Чедомир Живуловић“, како се потписује, поноси се јер ниједног тренутка нису изгубили „дух и морал“, ни „посрнули“, и нада се да ће тако остати до краја, као и да ће се једног дана срести на слободи.

После шестоаприлског слома 1941. заробљено је 344.162 припадника Југословенске војске, али је већина Хрвата, Муслимана и Македонца пуштена, па је у заробљништво одведено 268.405 официра, подофицира и војника, махом Срба и нешто Словенаца. Највише их је смештено у логоре код Оснабрика, Хамелбурга и Нирнберга. Неки су стали уз Владу Милана Недића, па су убрзо ослобођени.

У дневнику Банић бележи свакодневна дешавања, од хапшења 1941, па до после рата, 1947. Међу записима могу се наћи и цртице: „Погинуо је Јован Јовановић“, „Сима отишао у болницу“, „Ћира дошао из болнице“, „Вратили смо се из циглане“, „Упознао се са једном цурицом“, али и списак ствари које је купио после ослобођења.

Међу артефактима који су стигли током јуна у Музеј, налази се и један необичан архивски документ: руком писан и илустрован буквар југословенског краљевског официра, капетана Живојина Товаровића, који је већи део Другог светског рата био у немачком логору у Нирнбергу.

Буквар има руком цртане илустрације, уз исписане језичке и правописне вежбе. Новац за откуп овог артефакта обезбедила је Фондација Музеја, а буквар ће тек бити предмет стручне обраде, која би могла да одговори и на питање зашто га је један краљевски официр у заробљеништву цртао.

Насловна фотогрфија: Текст о Богосаву Банићу у Вечерњим новостима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *