Zgrada sa važnom pričom

Na ćošku ulica Kneza Miloša i Miloša Pocerca, u Beogradu, u mansardi (označena crvenom tačkom) od proleća 1940. godine, živeo je čovek koji je pristigao sa zadatkom.

Nedugo pre toga postao je „generalni sekretar“, vođa, jugoslovenskih komunista, nakon što je Staljin u Moskvi pohapsio i brutalno pobio prethodnu ekipu koja je vodila komuniste iz Jugoslavije.

Tim ubistvima otvoren je put novom „generalnom sekretaru“ da, uz podšku nekolicine probranih saradnika, iz ove mansarde započne ustrojavanje Komunističke partije Jugoslavije u pravcu u kome je to Staljin želeo.Iz ove zgrade je svakodnevno odlazio u šetnje tokom kojih se susretao sa određenim komunistima ili u posete pojedinim simpatizerima, poput Ribnikara na nedalekom Topčiderskom brdu, u čijoj kući će u noći između 4. i 5. jula iduće 1941. godine narediti pokretanje oružane borbe komunista, „ustanka“.

Skupo obučen, zrelijih godina, obrijan i namirisan, sa blagim stranim akcentom, ni po čemu nije odavao utisak ličnosti koja bi na bilo koji način mogla da bude povezana sa pokretom radnika, ljudi sa najnižeg dela socijalne lestvice tadašnje zemlje, pa tako nije privlačio pažnju policije.

Ova beogradska adresa nije bila previše poznata u kasnijem mitu o životu i delovanju Josipa Broza Tita u tom periodu, niti je bila isticana kao bitno mesto uprkos činjenici da se upravo sa nje Broz otisnuo na zadatak koji će ga kasnije odvesti u neslućene visine istorije i politike.

Tekst: Bane Gajić: (Fejsbuk)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *