Мило зове, Дритан одговара

Лидери партија владајуће коалиције формирају, како сматрају, државнотворни савез, у који ће бити позвани Социјалдемократска партија и Грађански покрет УРА.

Циљ тог савеза је, како сазнају Вијести, успостављање нове власти у којој неће бити места за партије за које тврде да негирају државну независност Црне Горе. Лист наводи и да је то је усаглашено насастанку у Скупштини, који је иницирао лидер ДПС-а Мило Ђукановић.

Он је наводно обезбедио сагласност садашњих коалиционих партнера да након верификације посланичких мандата неће улазити у савез са коалицијама „које негирају државност Црне Горе“, алудирајући пре свега на чланице Коалиције „За будућност“ и „Мир је наша нација“.

Из ГП УРА више пута су поновили да ће поштовати изборну вољу грађана и да неће у савез са ДПС. УРА је иначе странка која представља језичак на ваги, односно странка лидера Дритана Абазовића могла би одлучити ко ће бити нова власт у Црној Гори.

ДПС је објавио да је на њихову иницијативу у Подгорици одржан састанак са коалиционим партнерима у Парламенту. На њему су, поред лидера ДПС-а учествовали лидери социјалдемократа, Бошњачке странке, Албанске алтернативе, Демократске уније Албанаца, Демократске партије, Форце, Либералне партије и ХГИ.

С друге стране, Дритан Абазовић је у интервјуу Дојче велеу, који је објављен на њиховом порталу, изјавио да се његова партија неће приклонити „ни Ђукановићу ни просрпској опцији“.

Абазовић је рекао да су у УРА веровали да могу бити „гејмчејнџери“. „Срушили смо режим Мила Ђукановића, који је био недодирљив 30 година. Лукашенко са Балкана је пао и то је много важна чињеница“, рекао је он.

Упитан да ли је могуће да постигне споразум са опозицијом у којој су „просрпске странке“, он каже да су тезе које се постављају везано за проруску и просрпску опозицију погрешне.

„Не зато што не постоје такве странке или што такве странке нису добиле значајан број мандата. Ми треба да направимо програђанску владу. Није овде победила никаква просрпска већина. Огромна већина грађана Црне Горе, независно од мандата, вапи за променама“, истакао је Абазовић.

На крају је додао и да неће ићи у коалицију с Ђукановићем.

„Ми се Милу Ђукановићу нећемо приклонити, зато што смо сав свој политички живот посветили борби против његовог режима. То је једно. Друго: нећемо се приклонити ни просрпској опцији, него ћемо тражити партнерства по оним основама на којима смо их прописали пре избора. Ми смо тражили да се формира експертска влада и колеге из опозиције су то прихватиле. У експертској влади не би требало да буде политичара. И неће бити политичара“, рекао је он.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *