Zbogom cimeru iz pariskog „Est“ hotela

In Memoriam – Dragoljub Đuričić (1953 – 2021)

Piše: Mihailo Ješić

Javiše dans da je od korone u 69 godini  umro Dragoljub Djuričić, jedan od najboljih svetskih bubnjara. Umro je u  bolnici „Dr Dragiša Mišović“, u koju je primljen krajem februara.

Djuričić je rodjen na Cetinju, ali je detinjstvo proveo na moru, u bokokotorskom zalivu. Tu je i počeo da udara bubnjeve u malim lokalnim bendovima, da bi se kasnije priključio Yu grupi.  Zatim je bio bubnjar za Leb i sol, Mama Co Co, u grupama koje su pratile Balaševića, Čolića i druge velikane naše estrade.

Djuričića znam decenijama, ali se intenzivnije družimo od kada sam sa decom beogradskog naselja Konjarnik osnovao Dečju Republiku Pilence. Oduševio se idejom, pa je odmah učlanio u svog sina Jovana, koji je postao ministar za muziku.

Za svoj bubnjarski koncert u Ateljeu 212 pozvao je svih 100 „ministara“ u goste, a tu ih je upoznao i sa pravim ministrom Mladjanom Dinkićem. Uskoro je na sastanke počeo da dovodi i Zdravka Čolica, a njih dvojica su platili dva autobusa kojim smo moj drugar Boško Matijević  i ja prevezli decu u Novi Sad na njihov koncert.

U Parizu, posle koncerta Zdravka Čolica, spavao sam sa Dragoljubom u sobi, u hotelu “ Est“. Ja sam ostajao u Parizu, a muzičari su ustajali u zoru, jer su se vraćali prvim letom.

Ustao sam i ja da ih ispratim, a Dragoljub je to prokomentarisao rečima:

-Eto, novinari se izležavaju do mile volje, a muzičari rade do kasno u noć, a zorom ustaju. A ja sam iz Crne Gore, a zna se koliko Crnogorci vole krevet.

Jos jedna anegdota, čiji je autor Dragoljub, ostala mi je u sećanju. Sedeo sam sa njim i Čolićem u jednom restoranu, a pevač me pita moze li u mom selu iznajmiti nekoliko hektara zemlje za gajenje malina. Ja obradovan tom idejom kažem da može, ali Djuričić je opet vrati u stvarnost.

-Nema od toga ništa, on može doći u Godovik samo kad se beru maline.

Tako je i bilo. Jednom sam sa Čolićem išao za Užice i svratimo u Godovik na ručak. A moji tek došli iz berbe – malina. Imao se Čola čime zasladiti, a ja imao dobru priču za Dragoljuba.

Djuričić je mnogo voleo svoju Boku Kotorsku i leta je provodio na čamcu, loveći ribu sa prijateljima. Najviše je voleo ta morska druženja sa Rambom Amadeusom.

Nekoliko dana pred smrt lekari su pitali Dragoljuba da li mu je teško biti „vezan“ za krevet, a on je mangupski odgovorio „da je za jednog Crnogorca dosta lupetao i da mu krevet baš odgovara“.

Dragoljub Djuričić je bio oženjen sa Alisom Stojanović, poznatom rediteljkom. Ima sina Jovana, koji je takodje muzičar. Zbogom cimeru iz pariskog “ Est“ hotela.

Kad zagrmi, znaću da udaraš tvoje bubnjeve na ogromnoj nebeskoj pozornici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *