Završeno snimanje Srpskog kola u Vašingtonu (video)

Upravo je završen deo snimanja nacionalnog projekta za dokumentarni film i serijal Srpsko kolo u Vašingtonu, u SAD. Uz podršku i organizaciju Srpskog kulturnog centra Opančići u Vašingtonu, Optimistic film je realizovao projekat ispred Bele Kuće, na Džefeson Memorijalu, ispred čuvenog Vašingtonskog spomenika i na više drugih lokacija.

Pogledajte trejler:

Srpski kulturni centar Opančići  u  Vašingtonu  je okupio  izvođače iz svoje tri folklorna  ansambla i, devojačkog hora,  kamernog hora „Srbijana“,  solistu na harmonici Marka Mitića-Kalču, etno grupu za promociju narodnih nošnji i tradicije, kao i dečji hor i dečju folklornu grupu pri Hramu Svetog Luke.

Organizaciju snimanja pomogla je i Ambasada Srbije u Vašingtonu.

Nakon velikog uspeha koji je ostvario prethodni dokumentarni film Teslin Narod koji se kvalifikovao za Nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, Optimistic film i reditelj Željko Mirković započeli su novi dokumentarni film i serijal Srpsko kolo. Ncaionalni projekat Srpsko kolo realizuje se u saradnji sa Nacionalnim Ansamblom „Kolo“, Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD), Nacionalnim Ansamblom „Venac“ sa Kosova i Metohije, Srpskom Akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije. Projekat su do sada podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, Grad Niš, Grad Pirot, Grad Zaječar i Grad Užice, kao i Srpski kulturni centar Opančići u  Vašingtonu.

Izvršni producenti: Mikan Velinović, Đorđe Jovičić, Borislav Jovičin,

Stručni saradnici: Vladimir Dekić, Tijana Čolak-Antić Popović, Miloš Rastović, Zdravko Ranisavljević, Vladan Životić,

Scenario: Željko Mirković, Nikola Nešković, Zdravko Ranisavljević,

Reditelj i producent: Željko Mirković

Produkcijski partneri: Srpska Akademija nauka i umetnosti (SANU), Ansambl Kolo, Etnografski muzej Beograd,  Serb National Federation (SAD), Nacionalnim Ansamblom «Venac» sa Kosova i Metohije,

Projekat su do sada podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, Grad Niš, Grad Pirot, Grad Zaječar i Grad Užice, kao i Srpski kulturni centar „Opančići“ u  Vašingtonu.

 

Kontakt: Željko Mirković, reditelj i producent,

064-2284767, zeljkomirkovic@gmail.com

Zeljko Mirkovic, PhD
film director/producer
CEO, Optimistic film
www.optimisticfilm.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *