Zašto direktor EPS progoni Željka Stojkovića?

Željko Stojković, predsednik Udruženja srpski centar ekologije iz Lazarevca i radnik Elektroprivede Srbije, postao je meta progona direktora JP EPS Milorada Grčića od momenta kada se usudio da ukaže na nepravilnosti u izvođenju radova tog preduzeća, a kojima bi ono moglo da ilegalnim rudarenjem pribavi protivpravnu korist i trajno naruši kulturno istorijsko nasleđe, jer na meti bagera nije samo ugalj nego i lokalne crkve.

Naime, Stojković u razgovoru za portal Nova.rs ističe da je udruženje kojim predsedava, a koje se bavi zaštitom životne sredine i duhovnog i kulturnog nasleđa, duže vreme pratilo rudarske aktivnosti Kolubare na području mesta Vreoci kod Lazarevca, nakon čega su uočili izvesna neslaganja sa urbanističkom i planskom dokumentacijom predviđenom za izvođenje radova.

Mesto Vreoci već godinama polako nestaje sa karte Srbije, pod bagerima i mašinama za eksploataciju uglja, a kako su se najpre brojna domaćinstva oštećena zbog ovog jer JP EPS nije ispoštovao obavezu kolektivnog preseljenja naseljenog mesta iz programske i planske dokumentacije koja reguliše ovu oblast, sada su sa na meti našle čak i crkve – Crkva Pokrova Svete Bogorodice iz 1872. i Crkva brvnara iz 1815. godine.

“Prateći rudarske aktivnosti Kolubare, prepoznali smo problem koji se dešava u Rudarsko-ugljenom basenu. Naime, planska dokumentacija koja reguliše preseljenje Vreoca i rudarski projekti koji se sprovede su prekoračeni. Radi se o ilegalnom rudarenju, odnosno iskopavanju uglja, koji nije predviđen dokumentacijom za esploataciju. Na udaru se našlo zaštićeno kulturno blago Srbije, dve crkve, a koje su čak i pomenutim urbanističkim planovima, na osnovu koga se i vrše pomenuti radovi, izuzete od preseljenja. Ovi objekti su sada potkopani radovima i radi se, ne samo o ugrožavanju kulturno-istorijskog nasleđa, već i o tome da usled njih mogu da budu izazvani veliki problemi usled erozije tla”, kaže naš sagovornik.

Stojković navodi da on se zbog ovog obratio direktoru Elektroprivrede Srbije Miloradu Grčiću, zahtevajući hitan sastanak, međutim on se na poziv oglušio.

Ubrzo nakon ovog Stojković se, kao predsednik Udruženja srpski centar ekologije, povodom pomenutih nepravilnosti u radovima obratio i samom državnom vrhu – ministrima Aleksandru Antiću i Zorani Mihajlović, ali i premijerki Ani Brnabić, kao i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Ipak odgovor je dobio samo od generalnog sekretara Republike Srbije Nikole Selakovića, koji je zatražio da se EPS izjasni o ovom slučaju.

Ipak, ubrzo nakon pomenutih obraćanja krenula je i tortura kojoj je Stojković već mesecima izložen.

“Od tada Milorad Grčić sprovodi moj progon, koji se ogleda u više aspekata. Naime, 14. maja stigao mi je predlog za promenu radnog mesta na degradirajuće i manje plaćeno, iako sam tada bio na odmoru. Ovde se radi o progonu mene kao uzbunjivača, jer sam izneo na svetlost dana ono što nikakako ne sme da se radi. Potom je 3. juna Milorad Grčić uputio parničnu tužbu u Osnovnom sudu u Lazarevcu u kojoj me tuži za klevetu i traži odštetu od 200.000 dinara. Konačno, pre nekoliko dana, stigao mi je i poziv za saslušanje u Osnovnom javnom tužilaštvu u Lazarevcu, po krivičnoj prijavi Milorada Grčića, zbog izazivanje panike”, kaže Stojković.

On tvrdi da je reč o zameni teza i da nadležni EPS pokušavaju da njega “okrive” za izazivanja panike, samo zato za to što ukazuje na probleme i činjenicu da se ovim radovima krši Zakon i planovi, koji su predviđeni za područje Vreoca.

“Mi smo zbog toga bili prinuđeni da 15. juna Višem javnog tužilaštvu u Beogradu, protiv Elektroprivrede Srbije i Milorada Grčića, podnesemo krivičnu prijavu zbog ovih dešavanja. Ukoliko se ovaj čovek ne zaustavi u namerama da sruši kulturno istorijsko nasleđe i svetinju, može se desiti kulturološka katastrofa”, kaže Stojković i dodaje:

„Radi se o samovolji gde direktor Elektroprivrede Srbije pošto-poto želi da skloni te objekte iz više razloga. Prvo da bi se sakrila činjenica da su oni nelegalno potkopani tokom radova i drugo, da se oslodi prostor kako bi se te količine uglja, koje nisu predviđene za eksploataciju eksploatisale, čime bi EPS pribavio protivpravnu korist“, kaže Stojković.

Radnik EPS u razgovoru za portal Nova.rs ističe i da za sve svoje tvrdnje poseduje svu neophodnu dokumentaciju, kao i da ni po koju cenu neće odustati od namere da istera pravda i spreči preseljenje crkava.

Povodom komentara o ovom slučaju pozvali smo direktora JP EPS Srbija Milorada Grčića, ali se on nije javljao na naše pozive. Takođe, redakcija portala Nova.rs poslala je pitanja i PR službi Elektroprivrede Srbije, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore.

Advokat Savić: Sud da zaštiti uzbunjivača

Stojkovićev advokat Predrag Savić izjavio je za portal Nova.rs najavljuje tužbu Višem sudu u Beogradu.

“Pošto je ovo klasični slučaj progona uzbunjivača, podneta je tužba Višem sudu u Beogradu. Od suda se traži da se spreči dalji progon Željka Stojkovića i zabrani prebacivanje na niže radno mesto”, rekao je Savić.

Fotografije: Zoran Lončarević/Nova.rs

Izvor: Nova.rs

One thought on “Zašto direktor EPS progoni Željka Stojkovića?

  • 3. јул 2020. at 12:14
    Permalink

    Svaka čast Zeljko.Podrška od komšije koji je raseljen zahvaljujući Tvom poštenom odnosu prema selu,komšijama i uspomenama na tvog deda Mihaila i Grozdanu,poštenim domaćinima.Nisi dao da te kupe niti si se prodao EPSU i kad su ti nudili pare.Uvek si na prvo mesto stavljao reč,čast i obraz.Kao predsednik Mesne Zajednice bio si uzor .Mi kojima si pomogao da ne ostanemo taoci ludaka i prevaranata smo ti zahvalni. Naša borba oko iskopavanja groblja i preselenja celog sela je uspela jer si nas vodio bez prevare i lažnog interesa. Uz tebe je mnogo komšija.Sram da bude vodece ljude i lopove.Grčic je nepismen čovek za posao koji vodi.On razume samo jezik izdaje i prevare.Zdrav da si nam i živ.Majka tvoja ima zasta biti ponosna! Bravo ! Da se sastanemo u nasoj dragoj crkvi na Badnje vece uz vino i badnjak.Živeo

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *